Kymen jätelautakunta lähettää kehotuskirjeet kaikille taloyhtiöille, joilta vielä puuttuu pakkausjäte- tai biokeräysastioita

Jätelaki ja alueelliset jätehuoltomääräykset velvoittavat kaikki viiden tai useamman asunnon kiinteistöt keräämään erilleen pakkausjätteet eli kartongin, muovi- ja lasipakkaukset sekä metallin. Lisäksi alueelliset jätehuoltomääräykset ovat velvoittaneet jo vuodesta 2005 lähtien keräämään erilleen biojätteet, mikäli kiinteistöllä on asuntoja vähintään kolme.

Kymenlaakson Jäte alkoi heinäkuussa järjestää jätelain mukaisia bio- ja pakkausjätteiden kuljetuksia Haminassa, Virolahdella, Miehikkälässä ja Pertunmaalla, Pyhtäällä ja Lapinjärvellä.

- Näillä keräysvelvoitteilla tavoitellaan korkeampaa kierrätyksen tasoa koko Suomeen. Meidän tehtävämme on järjestää omalla toimialueellamme kuljetukset kaikilta velvoitteen mukaisilta asuinkiinteistöiltä, toteaa Kymenlaakson Jätteen kuljetuspalvelupäällikkö Mervi Haukkala.
 

Kehotuskirjeet lähettää jätehuoltoviranomainen eli Kymen jätelautakunta

Kymen jätelautakunta lähettää vielä loppuvuoden aikana kehotuskirjeet kaikille taloyhtiöille, joilta yksi tai useampi bio- ja pakkausjätteiden keräysastia vielä puuttuu. Kirjeet on jo lähetetty aiemmin syksyllä Lapinjärvelle ja Pertunmaalle. Seuraavaksi on vuorossa Hamina ja sen jälkeen kirjeitä lähetetään vielä Pyhtäälle, Virolahdelle ja Miehikkälään.

Yhteensä yllä mainittujen kuuden kunnan alueella (4. joulukuuta tilanteen mukaan) muovipakkausastia puuttuu 113 taloyhtiöltä, kartonkiastia puuttuu 125:lta, metalliastia 147:ltä, lasipakkausastia 149:lta ja biojäteastia 343 taloyhtiöltä.

- Nyt on jo korkea aika saada nämä erilliskeräykset kuntoon taloyhtiöissä, toteaa Kymen jätelautakunnan jätehuoltopäällikkö Katja Kangas.

- Biojätteen erilliskeräysvelvoite kirjattiin jätehuoltomääräyksiin jo vuonna 2005. Pakkausjätteiden erilliskeräykseen on velvoitettu jo useiden vuosien ajan, jos kiinteistöllä on ollut vähintään 10 asuntoa. Nämä uudet tiukemmat velvoitteet vähintään viiden asunnon kiinteistöille tulivat meillä Kymen jätelautakunnan alueella voimaan jo 1.7.2021. Näillä pienemmillä, eli vähintään viiden asunnon taloyhtiöilläkin on siis ollut jo 2 vuotta aikaa huolehtia kiinteistöille jätehuoltomääräysten mukaiset keräysastiat, muistuttaa Kangas. Tarvittaessa jätehuoltoviranomainen voi siirtää asian kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle, joka voi määrätä uhkasakon asian hoitamisen tehostamiseksi.

 

Lisätietoja:

Katja Kangas, jätehuoltopäällikkö, Kymen jätelautakunta, p. 020 61 58143

Mervi Haukkala, kuljetuspalvelupäällikkö, Kymenlaakson Jäte Oy, p. 044 788 790