• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Yhdessä enemmän

Olen tänään maanantaina menossa pitämään pientä alustusta Liikenneministeriön ja Elyn E-18 seminaariin Haminaan. Aiheeksi on annettu pohdiskella yritysten ja kuntien yhteistyötä.

E-18 on suurin hanke näillä kulmilla pitkään aikaan. Valtion päässä on herätty jo aikaisemmin huomaamaan, että kyse ei ole pelkästä tiestä, vaan kehityskäytävästä. Puhutaan vihreästä moottoritiestä, jossa sovelletaan uutta tekniikkaa tiellä kulkijan hyväksi.

E-18 on myös suuri mahdollisuus yritysten hankinnassa eteläisen Kymenlaakson kunnille. Yhteistyömme ei tähän asti ole ollut kiitettävää. Tietä rakennetaan jo, mutta kuntien yhteistä projektia ei ole.

Erikokoisten kuntien intressit eivät ole yhdenmukaisia. Kotka rakentaa yhteistyötä Helsingin ja Turun kanssa. On ymmärrettävää, että kyse voi olla asioista, joihin ei voi yhdistää pikkukuntia rajallisine resursseineen.

Mutta herättykin on. Huomenna tiistaina kunnanjohtajat Kotkan kaupunginjohtajan johdolla katsovat, mitä voimme tehdä yhdessä.

Pyhtäällä ei ole nukuttu. Meillä on oma E-18 projekti, jota käsittelemme yhdessä yrittäjien kanssa elinkeinotoimikunnassa keskiviikkona. Alussa olemme, mutta kiinnostusta on kyllä tosi hyvin!  Nyt tarvitaan positiivista mieltä ja kovaa työtä.

 

Vastauksia

Joku on saattanut ihmetellä, miksi en ole vastannut tällä palstalla saamiini kommentteihin. Kyse on tekniikasta, eikä oikein sopivaa ole löytynyt. Joten rupean vastaamaan tässä viikkokolumnissani ainakin niihin palautteisiin, joissa on kysymys tai joista olen eri mieltä.

Pyhtään sitoutumattomille sanon, että olen samaa mieltä, että vuokra-asuntoja pitää olla. Eri mieltä olen siinä, että onko malli sellainen kuin nyt eli että veronmaksajan pussilla käydään subventoimassa vuokrataloja. Mutta katsotaan tuleeko tarjouksia ja sitten hallitus ja valtuusto saa keskustella ja päättää.

 

Tällä viikolla

Maanatai. Johtoryhmä, josta Haminaan pitämään alustusta E-18 seminaariin. Pyhtäälle E-18 on iso juttu.

Tiistai: Seutuvaliokunta ja Cursor, sieltä kunnantalolle.

Keskiviikko: Liikennevirasto Pyhtäällä, Kaunissaarenasioita. Meille tärkeä juttu tämäkin. Illalla Elinkeinotoimikunta.

Torstai: Ap konttorilla, ip kuntauudistusseminaari Kouvolassa, kh:n pj Olli puhuu meiltä.

Perjantai: Kipaisen Kuopiossa tutustumassa tapaan, jolla he ovat hankkineet uusia yrityksiä viime vuosina. Menestys on ollut tosi hyvä.

HYVÄÄ VIIKKOA KAIKILLE!

 

Kommentit

Yhdessä ? 16.2 oli jo toinen Pyhtään kunnan ja Cursorin tiedotusinfo munapirttiläisille. Eipä näkynyt kunnanjohtajaa vieläkään. Tilaisuuden anti ei ollut kaksinen. Saarelaisten toivottaisiin olevan suopeita saarensa matkailullisen arvon ja kiinnostavuuden kehittämiseen antamalla maitaan luontopolkujen ja lintu- ja näkötornien paikoiksi. Kunnan tarkoitus on saada Värssöstä rahat kotiutettua. Suunnitelmiakin on, mutta niistä ei saa puhua sanoi konsultti nyt, kuten edellisessäkin tiedotustilaisuudessa Pyhtään kunta näkee Munapirtin ja Värssön optiona ja kehittämiskohteenaan... kruununjalokivi ! Oman saarensa tulevaisuuden suunnittelussa on paikallisilla asukkailla ja kesäasukkailla ollut ainoastaan kyselijän rooli. Vastauksia ei ole saatu. Ja sitten arvaillaan ja siten ei voi syntyä osapuolia tyydyttävää tuloksellista yhteistoimintaa..