• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

VENÄJÄ...

VENÄJÄ…

Reilu vuosi sitten kirjoitin Venäjästä. Siitä, miten merkittävä mahdollisuus Venäjä ja erityisesti Pietari ovat seutumme matkailulle ja kaupalle. Ja siitä, miten seutumme kasvustrategia Venäjä-painotus on oikea.

Sitten tuli Krimin valtaus, tuli malesialaislentokoneen alas ampuminen ja tuli Itä-Ukraina. Ja kaikki muuttui.

Ruplan arvo on pudonnut viime vuonna 36% suhteessa euroon. Eli vastaavasti hinnat euroissa ovat kallistuneet tuossa suhteessa.

Venäläisten yöpymiset Suomessa vähenivät viime vuonna 16%. Loppuvuonna muutos oli hurjempi, sillä marras-joulukuussa yöpymiset vähenivät yli kolmanneksen edellisvuodesta. Rahankäyttö on TAK-tutkimuskeskuksen arvion mukaan vähentynyt 20%.

Lähivuosien kehityksen ennustaminen on vaikeaa. Yleisesti pidetään varmana, että Venäjän ja EU:n suhteisiin tulleen lommon paikkaus kestää vuosia, jopa vuosikymmeniä. Siksi meidän täällä kaakonkulmalla on haettava Venäjälle vaihtoehtoja.

Matkailupuolella Kiina on tärkeä kohde, nouseehan kiinalaisten matkailijoiden määrä rakettimaisesti. Englantilaiset ovat nousseet merkittäväksi turistiryhmäksi Suomessa. Toisaalta, nykyisin Suomessa vierailevat venäläiset ovat tulotasoltaan korkeammalla kuin pari vuotta sitten.

Meidän tulee siis uudelleensuunnata kasvustrategiaamme, erityisesti matkailun osalta. Samalla on muistettava, että Venäjä tulee pysymään tuossa naapurissamme, ja siellä on edelleen paljon ostovoimaisia ihmisiä.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Iltapäivällä Versson suunnittelukokous Cursorissa.

Tiistai: Aamulla yritystapaaminen, jonka jälkeen kesälehden suunnittelutapaaminen.

Keskiviikko: Valmistelua toimistolla.

Torstai: Aamupäivällä opaste-palaveri, iltapäivällä toimistolla.

Perjantai: Aamupäivällä toimistoilla, iltapäivällä Keihässalmen kehittämiseen liittyvä tapaaminen.

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli