• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

VALTUUSTOKAUDEN TILINPÄÄTÖS

Nykyisen kunnanhallituksen viimeinen kokous pidettiin perjantaina. Uuden kunnanvaltuuston ensimmäinen kokous on 21.1.2013. Joulukuun kokeilusta rohkaistuneena myös tuleva kokous videoidaan internetin kautta. Toivotaan, että äänen kuuluvuus on saatu paremmaksi.

Nyt aloittava valtuusto saa hallittavakseen erilaisen Pyhtään kuin edellinen neljä vuotta sitten. Seuraavaan olen nostanut joitakin keskeisiä asioita kaudelta.

Uusi valtuustokausi alkoi maailmantalouden 2008 alkaneen kriisin kurimuksessa. Talouden tasapainotus on ollut leimaa-antavaa koko nelivuotiskaudelle. Ensimmäisenä vuonna kunnanhallitus nimesi talouden tasapainottamisryhmän tarkastelemaan keinoja pitämään talous kunnossa. Henkilöstö joutui osallistumaan talouden kuntoon saattamiseen lomautuksen muodossa. Positiivista päättyneelle kaudelle on se, että todennäköisesti Pyhtää on tehnyt positiivisen tilinpäätöksen jokaisena vuonna  (vuoden 2012 tilinpäätös on vielä tekemättä, mutta odotukseni on positiivinen tulos). Tämä on mielestäni hyvä saavutus ympäröivät olosuhteet huomioiden.

Merkittävä palvelujen sisältöön liittyvä kehitys liittyy sosiaali- ja terveyspalveluihin. Terveyskeskuksen vuodeosasto lopetettiin, akuutti kuntoutus järjestettiin Hoikun kanssa, rakennettiin tehostetun palveluasumisen Hoivahovi, jossa Coronaria huolehtii ikääntyneistä näiden omissa palveluasunnoissaan. Myös kotihoidon toimintamallin kehitys saatiin käyntiin, joskin kumppanin Medineuvon konkurssi toi viivästyksen kehittämiseen. Keskussairaalan nk. sakkopäivät on saatu eliminoiduksi.

Pyhtäälle luotiin uusi kuntastrategia vuonna 2010. Siinä visioksi määriteltiin Pyhtään olevan Hyvän elämän kunta. Myös elinkeinostrategia synnytettiin, ja keskiössä uuden yritystoiminnan saamiseksi kuntaamme on matkailu- ja hyvinvointipalvelut. Hyvä esimerkki elinkeinostrategian mukaisesta toteutuksesta on parhaillaan rakennettava Sirius Sport Resort. E18-moottoritie tuo mukanaan paljon muita mahdollisuuksia matkailijoiden palvelemiseksi.

Elinkeinojen kehittämisessä on synnytetty projektikanta, josta isompikin kaupunki voisi olla ylpeä. Cursorin kanssa työstämme projekteja tavoitteena saada toimijat ja investoijat viemään suunnitelmat maaliin. Onnistuessamme meillä on kymmenen vuoden kuluttua lähes 1000 uutta työpaikkaa!

Organisaatio on menneellä kaudella uudistunut merkittäväksi. Kunnanjohtajan lisäksi kaikkien kolmen toimialan (sosiaali- ja terveys, tekninen ja sivistys) johtajat ovat uusia.

Minusta tuntuu että, suurin muutos Pyhtäällä on kuitenkin tapahtunut henkisessä ilmapiirissä. Vapaaehtoistyö on aktiivista, päätöksenteko avarakatseista ja itsetunto on kohossa. Kyllä Pyhtää jo nyt on visionsa mukainen Hyvän elämän kunta.

 

Tällä viikolla ohjelmassa

Maanantai:  Kunnan johtoryhmän suunnittelupäivä.

Tiistai: Aamulla kehityskeskustelu. Puolilta päivin yrittäjätapaaminen. Iltapäivällä seudun yhteisen viestinnän suunnittelukokous.

Keskiviikko: Aamupäivällä seutuvaliokunnan kokous. Iltapäivällä lähtö kaksipäiväiseen terveydenhuollon uusia toimintamalleja käsittelevään seminaariin.

Torstai/perjantai: Terveydenhuollon uusia toimintamalleja käsittelevä seminaarimatka Englantiin.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli