• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

INTO VAI KYYNISYYS

Me ihmiset olemme kovin moniulotteisia. Lajimme selviytyminen läpi vuosituhansien on perustunut yhdessä tekemiseen; ihminen on laumaeläin, sanotaan. Eloonjääminen on ollut todennäköisempää, jos tehdään asiat porukalla sen sijaan, että puurretaan yksin. Sivilisaatiomme kehittyessä työnjaon eriytyminen on vain korostunut. Koko nyky-yhteiskuntamme pohjautuu siihen, että kukin meistä tekee sen oman panoksensa yhteiseksi hyväksi. Työnjako perustuu luottamukseen.

Minä uskon ja luotan, että ihmiset pohjimmiltaan ovat hyviä ja ajavat hyviä tavoitteita. En ensimmäiseksi tule ajatelleeksi, että ihminen on epärehellinen. Myönnän olevani naiivi tässä suhteessa. Tiedän, että kaikki eivät ole läpeensä rehellisiä, ahkeria ja hyviä ihmisiä. Mutta valtaosa on. Tämän vuoksi on mielestäni parempi asettaa oman mielensä asetusarvo toisista ihmisistä asentoon ’hyvä’ kuin ’huono’.

Kun uskotaan ihmisen hyvyyteen, on yhdessä mahdollista saada enemmän aikaiseksi. Epäluottamus nakertaa yhteistä missiota, tehtävää.

Joskus voi käydä niin, että itse joutuu epäilyn kohteeksi; ’tuolla on varmasti ketunhäntä kainalossa’. Tuntuu pahalta, kun tietää itse tavoitelleensa hyvää. Vaara on, että useiden tällaisten kokemusten jälkeen kovettuu ja kyynistyy. Välinpitämättömyys on vaaraksi organisaation tavoitteiden saavuttamiselle; jos asioilla ei ole väliä, niillä ei silloin ole väliä. Kyynisyys on hyvä keino tappaa innostuneisuus.

Minä mieluusti suhtaudun tunteella ja innostuksella asioihin, kuin annan niiden vain olla. Toivon mukaan kaikki muutkin.


Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Iltapäivällä palaveri korkosuojauksesta.

Tiistai:  Aamupäivä asioiden valmistelua. Iltapäivällä 3D-tulostuskeskittymän suunnittelukokous. Tämän jälkeen teknisten palvelujen kumppanuushaun suunnittelukokous.

Keskiviikko: Aamupäivällä Cursorin hallituksen työpaja ja kokous. Iltapäivällä Versson matkailupalveluiden kehittämiseen liittyvä tapaaminen. Illalla Pyhtään Yrittäjät ry:n kanssa pohtimassa työllisyyskysymyksiä.

Torstai: Aamulla yritystapaaminen, jonka jälkeen opinnäytetyön esittelytilaisuus. Iltapäivällä Ahvenkosken E18-liittymän kaavoitukseen liittyvä kokous. Tämän jälkeen yritystapaaminen.

Perjantai: Päivä varattu asioiden valmistelulle. Illalla kunnan henkilöstöjuhla.


Innostunutta viikkoa kaikille!

Olli

Kommentit

Lajillemme ja sen eloonjäännille on ollut lävitse koko evoluution ominaista myös toinen piirre. Luontainen varovaisuus, joka on suojellut lajia ja turvannut eloonjäännin. Tämä piirre näkyy yhteiskunnassamme edelleen. Katsantokanta riippuu aina katsojasta, jokainen omalta puoleltaan, yhtä subjektiivisesti. Kolmaskin ja neljäskin piirre lajillamme on. Nimittäin joukosta sulkeminen ja omaan näkemykseen ylioptimistisesti suhtautuminen.