• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Tutkintoja vai osaamista?

Yliopistomaailmassa tapahtuu mielenkiintoisia asioita ympäri maailmaa. Perinteisten tunnettujen yliopistojen kuten MIT, Stanford, Oxford, Cambridge kilpailijoiksi on nousemassa uudenlaisia yliopistoja. Emme yleisesti tunnista (vielä) näiden nimiä kuten Thiel tai YCombinator. Uusille yliopistoille on tyypillistä se, että niistä opiskelijat eivät saa tutkintoa, niissä ei pidetä luentoja eikä niissä ole luentosaleja. Tärkeintä on oppia ja luoda osaamista, ei tuottaa tutkimuspapereita. Oppiminen tyypillisesti tapahtuu ongelmanratkaisuprojekteissa, mikä luo erinomaiset valmiudet siirtyä nopeasti työelämään.

Miksi kirjoitan tästä? Siksi, että seudullamme on puute; meillä ei ole yliopistoa, joka houkuttelisi tänne nuoria opiskelemaan ja perustamaan yrityksiä tai tarjoamaan osaamistaan seudun yritysten käyttöön. Uuden sukupolven yliopisto voisi paikata tämän puutteen. Tai oikeastaan se voisi erilaistaa seutumme koko muuhun Suomeen verrattuna. Emme tarvitsisi jyhkeitä seiniä luentosaleineen, vaan tarvitsisimme osaavat ’sparraajat’ tukemaan opiskelijoita oppimisessa. Tarvitsisimme hyvät tietoliikenneyhteydet maailman muihin osaamiskeskittymiin ja oppimisympäristöihin. Ja kenties tarvitsisimme hyvän kumppanin yliopistomaailmasta.

Visio 21:n vuosisadan yliopistosta seudullemme on olemassa. Osana seutumme strategiaa tavoitteena on päästä siirtymään visiosta toteutukseen.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Puolilta päivin viestintätiimi. Iltapäivällä seudun elinkeinostrategian suunnittelun pienryhmä.

Tiistai: Aamulla kaavoituksen kuukausipalaveri. Puolilta päivin Keihässalmen kaavoituspalaveri. Iltapäivällä seudun elinkeinostrategian laajempi sparraustilaisuus. Illalla kaavoitustoimikunta.

Keskiviikko: Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla.

Torstai: Iltapäivällä Kymenlaakson maakuntapäivä..

Perjantai: Aamupäivällä valtuustoseminaarin valmistelua. Iltapäivällä Kymenlaakson itsehallintoalueen suunnittelun johtoryhmä Miehikkälässä.

 

Hyvää viikkoa kaikille!


Olli

Lisää uusi kommentti