• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Takamatkalta voittoon

Olin eilen illalla seuraamassa Suomi-USA jääkiekko-ottelua. Luulen, että aika moni meni peliin minun laillani pelonsekaisin tuntein. Edellisessä ottelussa oli tullut jenkeiltä turpiin oikein kunnolla. Vaikka Jukka Jalonen valmensi Leijonat maailmanmestaruuteen vain vuosi sitten, täyttyivät viime viikon urheilusivut ankarasta kritiikistä. Moni märkäkorva-toimittaja antoi huutia itseluottamuksen puutteesta, hitaista pakeista ja räävittömimmät siitä, että Jalonen ei uskalla valita parhaita NHL pelaajia joukkueeseensa, koska pelkää heidän pelaavan liian persoonallisesti.

Eilisen voiton jälkeen ääni kellossa on muuttunut. Jalonen on taas arvostettu oman tien kulkija, joka on luonut Suomelle Meidän Peli-nimisen tavan pelata. Ja jos joukkueen tie vie tulevana lauantaina ja sunnuntaina eteenpäin, Jalonen nostetaan guru-luokkaan.

Tällaista tapahtumista voi oppia myös kuntamaailmaan ennen kaikkea yhden asian: Sen, että kun jollekin annetaan vastuuta, häntä pitää myös tukea. Monissa Suomen kunnissa kunnanjohtaja ja ylin luottamusmiesjohto joutuvat toimimaan hirtetyn köyden ilmapiirissä. Eli valituksi on tultu, mutta sen jälkeen valitsijat asettuvat katsomoon ja huutelevat sieltä ohjeita ja hävyttömyyksiä.

Pyhtäällä ei onneksi ole näin. Yhteishenki on hyvä, mikä näkyy lähes yksimielisinä päätöksinä. Tällaista samaan hiileen puhaltamista kannattaa vaalia. Itse olen jo pikkuhiljaa muihin tehtäviin siirtyvä virkamies, mutta ehkä juuri sen vuoksi haluan korostaa, kuinka tärkeää, on pitää yllä saavutettua ilmapiiriä.

Suomi on oppinut nousemaan jääkiekossa häviötilanteesta voittoon. Pyhtää on oppinut puhaltamaan yhteen hiilen. Hyvä niin, silloin saa kalaa.

 

Tällä viikolla

 

Maanantaina: Johtoryhmä, kaupantekoa sen päälle, sitten sairaanhoitopiiriin ja lopuksi kaavaneuvotteluita.

Tiistai: Aamulla Cursorissa aiheena Pyhtään ostoskeskus ja markkinatori, iltapäivällä tuulivoimapalaveri, illalla hallitus

Keskiviikko: Helsingissä venesatama-asioissa, ip Munapirtissä.

Perjantai: Konttoritöitä

 

HYVÄÄ VIIKKOA!