• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Stockfors ”Green Innovation Valley”

Stockforsin vanha puuhioketehdas on tunnettu Patruunantalosta, kesäisistä taidenäyttelyistä ja karting-radasta. Lisäksi ympäristöön liittyy pakkausmuseo ja ainutlaatuinen puukaarihalli, jossa on järjestetty tapahtumia ja konsertteja. Sen sijaan vähemmin tunnettu asia on teollisen perinteen jatkuminen Stockforsin alueella.

Näinä päivinä valmistuu Paperex Colombier Oy:n uusi kartonginkäsittelylinja, joka iskee tuotteillaan tämän päivän kuumaan aiheeseen, muovittomaan pakkaukseen. Elintarvikekartongin nesteenpitävyys on aiemmin ratkaistu kiinnittämällä kartongin päälle muovikelmu. Colombierin kartongin nesteiden ja rasvan kestävyys saadaan aikaiseksi vesipohjaisella päällysteellä.  Roskamuovista on tullut maailmalla iso ongelma, minkä vuoksi muovien käyttöä halutaan pienentää. Siksi uudelle muovittomalle elintarvikekartongille voidaan ennustaa hyvää menekkiä.

Toinen luontoa säästävä kiertotalousyritys Stockforsissa on startup-yritys Endev Oy. Heidän innovaationsa on polttaa jätevedenpuhdistamolta tuleva yhdyskuntaliete. Lietteen poltossa palamiseen tarvittava energia otetaan itse lietteestä, mikä on uusi keksintö. Poltossa häviävät lietteessä olevat lääke- ja huumejäämät sekä mikromuovit. Jäljelle jää fosforipitoinen tuhka, jota voidaan käyttää lannoitteena. Tämä on tärkeää, sillä fosfori on käymässä vähiin maailmassa. Myös markkinat ohjaavat lietteen polttoon; elintarviketeollisuus ei enää osta viljaa, jota on lannoitettu ihmisperäisellä lietteellä lääke- ja huumejäämien vuoksi. Pyhtään Stockforsissa sijaitsee Endevin uusi koelinja, jossa asiakkaiden liete koepoltetaan ja näin saadaan tarvittavat tiedot asiakaskohtaisen laitoksen säädöiksi.

Stockfors kulkee taas tiennäyttäjänä vihreiden innovaatioiden saralla. Stockforsin ”Green Innovation Valley” -visio alkaa muuttua todeksi.

 

Kunnanjohtajan viikkopäiväkirja jää kesätauolle. Seuraavan kerran viikkopäiväkirja ilmestyy taas 6.8.2018.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Iltapäivällä viestintätiimi. Illalla kunnanvaltuusto,

Tiistai: Aamupäivällä Kymenlaakson sote-kuntayhtymän ohjausryhmä. Sen jälkeen uuden kunnantoimiston suunnittelukokous. Iltapäivällä/illalla tapaaminen Loviisan kaupungin johdon kanssa.

Keskiviikko: Aamulla investoritapaaminen. Iltapäivällä tapaaminen Pyhtään lentopaikkaan liittyen.

Torstai: Aamulla Pyhtään markkinointikampanjan suunnittelukokous. Iltapäivällä tapaaminen Stockforsin yritysten kanssa.

Perjantai: Juhannusaatto

 

Hyvää juhannusta ja aurinkoista kesää kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti