• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Startup-kunta

Viime viikolla Pyhtään kunnanvaltuusto hyväksyi uuden elinkeinostrategian. Kenties kiinnostavin linjaus strategiassa on se, että Pyhtää julistautui startup-kunnaksi. Mitä ihmettä? Olemme toki viime vuosina kuulleet ja nähneet mediassa paljon juttuja startup-yrityksistä, slusheista, piilaaksoista, supercelleistä - mutta mitä startup tekee kuntamaailmassa? Varsinkin kun puhutaan 670-vuotta vanhasta kunnasta.

Avaan ajatusta hieman. Startup-yrityksille on luonteenomaista, että ne tavoittelevat jotakin isoa, mutta lähtevät pienestä liikkeelle ja etenevät nopeasti. Niiden kulttuuriin kuuluvat kokeilut ja niistä oppiminen. Niillä on rohkeus ottaa riskiä ja hyväksyä epäonnistumisia (kunhan näistä otetaan opiksi).

Startup’eissa vallitsee innostus yhteisestä päämäärästä ja tekemisestä. Jokainen kantaa vastuuta ja tarpeetonta byrokratiaa vältetään. Kaikki startup-yrityksessä ovat vahvasti sitoutuneet tavoitteisiin ja asenteena on ”me pystymme”. Kovasta tekemisestä huolimatta ilmapiiri startupeissa on rento ja iloinen.

Ei nuo startup-mallit huonolta kuulosta kuntaan istutettuna. Oikeastaan Pyhtäällä on jo nyt tunnistettavissa monta startup-kunnan piirrettä. Kunnan visiona on olla rohkea ja uudistumiskykyinen kunta. Perusarvoina ovat läheisyys, luovuus, rohkeus ja yrittäjyys. Yrittämisen edellytyksiin on jo viime vuosina kiinnitetty paljon huomiota, ja ripeästä toiminnastamme on tullut kiitosta. Silti, kilpailemme yrityksistä (ja asukkaista) muiden kuntien kanssa. Pyhtääläisten tulevaisuuden kannalta on parasta, että olemme paras kunta yrittää ja elää.

Pyhtään osalta on kyse keinosta selviytyä ja kasvaa. Me tarvitsemme työhön mukaan paitsi kunnan henkilöstön, myös luottamushenkilöt, kunnan asukkaat ja yrittäjät sekä kehitysyhtiömme Cursorin.

Minä uskon, että me pystymme.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Tämän jälkeen ohjelmistotoimittajatapaaminen. Aamupäivällä vielä yrittäjätapaaminen. Iltapäivällä palaveri kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa. Illalla kunnanhallitus.

Tiistai: Aamupäivällä seutuvaliokunta. Puolilta päivin tapaaminen tietoverkkoihin liittyen. Iltapäivällä neuvottelu Cursorin kanssa. Illalla kaavoitustoimikunta.

Keskiviikko: Aamulla kehityskeskustelu. Iltapäivällä maakäytön ohjauspalaveri, jonka jälkeen yrittäjätapaaminen.

Torstai: Aamulla Kymijoen ICT-seuranatapalaveri.

Perjantai: Vierailu pääkaupunkiseudulle monitilatoimistokonsepteihin perehtyen.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti