• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Sote syntyy

Olemme saaneet seurata maakunta- ja soteuudistuksen etenemistä hallituksessa ja eduskunnan valiokunnissa kuin reality-sarjaa; käänteitä on riittänyt ja argumentteja sinkoilee uudistuksen puolesta ja vastaan. Jotenkin toivoisi, että tästä ratkaisu tulisi, onhan jo useampi edeltävä hallitus yrittänyt jotakin tehdä. Nyt ei kylläkään näytä kovinkaan selvältä, että ratkaisu nyt tulisi.

Mikähän tässä suomalaisessa päätöksentekokulttuurissa oikein on? Tunnutaan olevan laajalti yksimielisiä, että nykyjärjestelmä kaipaa remonttia. Ollaan kuultu hyvin toimivista esimerkeistä esimerkiksi Hollannista ja Ruotsista. Italialaisetkin kehuvat toimivaa järjestelmäänsä, jossa ihminen voi valita vapaasti oman terveyspalvelunsa tarjoajan. Suomessa tunnutaan löytävän ongelma kaikkeen, mikä muuttuu.

Sinänsä on selvää, että kaikessa toiminnassa on hyviä puolia ja huonoja puolia, ongelmia. Jos ongelmia halutaan korostaa, mikä tahansa uudistus pystytään toteamaan ongelmalliseksi. Uudistus onnistuu vain, jos on riittävästi tahtoa nähdä muutoksen hyvät puolet ja ratkaista pahimmat ongelmat. Oma lukunsa on perustuslakivaliokunta, joka perustuslakia tulkiten määrää korjattavaa asioihin, joista käsitykseni mukaan perustuslaissa ei ole minkäänlaista kannanottoa.

Kymenlaaksossa syntyy sote-uudistus vuoden 2019 alusta. Perustamme maakunnallisen yksikön hoitamaan kaikkien kymenlaaksolaisten sosiaali- ja terveyspalveluita. Tämä siis riippumatta valtion maakunta- ja soteuudistuksesta. Ei tämäkään uudistus ongelmaton ole, mutta kaikkien Kymenlaakson kuntien luottamushenkilöillä on ollut tahto nähdä uudistuksen tuovan asukkaille hyvää.

Pyhtään osalta muutokset ovat pieniä, sillä Attendo jatkaa palveluiden tuottajana kunnassamme myös Kymenlaakson sote-uudistuksen jälkeen. Pyhtääläiset saavat jatkossakin hyvää palvelua paikallisesti.
 

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Iltapäivällä kunnan esimieskokous.

Tiistai: Aamupäivällä Kymenlaakson sote-kuntayhtymän ohjausryhmä Kouvolassa. Iltapäivällä palaveri kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa.

Keskiviikko: Aamulla sisäinen neuvonpito työterveyspalvelujen kilpailuttamisesta. Iltapäivällä Hub-connection-hankkeen ohjausryhmä. Illalla elinkeinotoimikunta.

Torstai: Aamupäivällä tapaaminen Endev Oy:n kanssa Stockforsissa. Iltapäivällä tapaaminen Attendon johdon kanssa. Illalla Attendon järjestämä yleisötilaisuus.

Perjantai: Helsinki-päivä, sidosryhmätapaaminen.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti