• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

SOME

Sosiaalinen media, erityisesti Facebook on muuttanut ihmisten välistä kanssakäymistä. Asioista on helppo viestiä ja ottaa kantaa. Kauniina ideana on ollut yhteisymmärryksen rakentaminen ihmisten välillä keskustelun kautta.

Idea ei ole toteutunut, päinvastoin. Some on vahvistanut vastakkainasettelua. Itseään miellyttävä viesti vahvistuu ja vastakkainen näkemys on vain kärpäsen surinaa korvassa. Ihmiset eriytyvät omanlaistensa seuraan omiin kupliinsa.

Facebookin rakentamisessa mukana ollut, palvelun varajohtajanakin työskennellyt Chamath Palihapitiya on vetäytynyt sosiaalisesta mediasta. Hän sanoo tuntevansa raskasta syyllisyyttä siitä, että auttoi luomaan välineen, joka repii kappaleiksi sosiaaliset rakenteet. Samalla se on pitkälti romuttanut yhteiskunnan perusteita: ei enää julkista keskustelua eikä yhteistyötä, vaan väärä tietoa ja epäluottamusta. Hänen mielestään sosiaalinen media turmelee inhimillisen käyttäytymisen perustan.

Palihapitiyan näkemyksen voi uskoa. Ei tarvitse kaukaa hakea Facebookin ”keskusteluja” kun näkee hänen esille tuomiaan ilmiöitä. Jyrkät mielipiteet ja toisten halveksunta eivät ole meilläkään vieraita. Olen kuullut monen pyhtääläisenkin luottamushenkilön lopettaneen keskustelun facessa, koska se ei johda mihinkään.

Voisimmeko vielä kääntää somen sellaiseksi yhteistä ymmärrystä kehittäväksi foorumiksi? Mitä jos oikeasti kuuntelisimme, mitä toinen sanoo, emmekä heti ampuisi alas näkemystä edes lukematta sitä. Eli käyttäytyisimme somessa kuten sivistyneet ihmiset muutenkin käyttäytyvät. Olisikohan tässä hyvä uuden vuoden lupaus?

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Uudenvuodenpäivä

Tiistai: Aamupäivällä Pyhtään uuden sosiaali- ja terveysjohtajan perehdyttämistä. Iltapäivällä Attendon kuukausikokous.

Keskiviikko: Toimistolla asioiden valmistelua.

Torstai: Aamulla Cursorissa Motellinrannan rakennushankkeen merkeissä.

Perjantai: Elinkeinostrategiatyöryhmän työpaja iltapäivällä (aamupäivä valmistelua).

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti