• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Sisäilmastomuutos

Suomi on pullollaan huonoa sisäilmaa tuottavia taloja. Tuntuu siltä, että erityisesti koulutalot ovat kunnostautuneet kyseenalaisesti luomalla huonoa ilmaa erittämällä siihen kaikenlaisia mikrobeja ja myrkkyjä. Ei silti, eivät koulut ole tässä lajissa ainoita. Monet muut julkiset rakennukset ovat tuottaneet kärsimystä niissä sisällä oleville ihmisille.

Pyhtää ei ole ollut poikkeus. Suurin koulumme, Huutjärven koulu päätettiin aikanaan purkaa homeongelman vuoksi. Uusi koulu valmistui noin 9 vuotta sitten. Terveysasemalla joitakin työntekijöitä oireili, minkä vuoksi siellä tehtiin pari vuotta sitten mittava perusremontti.

Ymmärrän hyvin ihmisten huolen sisäilman laadun suhteen. Mutta, kuten julkisuudessa on viime aikoina paljon keskusteltu, on erittäin vaikea vetää suoraa yhteyttä yhden rakennuksen ja joidenkin ihmisten oireilun välille. Ihminen on moniulotteinen kokonaisuus, jossa mieli ja keho vaikuttavat toisiinsa. Tämä tekee haastavaksi selkeiden johtopäätösten tekemisen. Olisihan se paljon helpompaa tehdä vaikkapa kiinteistön remontti- tai purkupäätöksiä, jos vaikkapa 10% ihmisistä oireilisi talon vuoksi. Kerron tositapaukseen perustuvan esimerkin, joka kuvaa johtopäätösten teon ongelmaa.

Oli tyttö, jolla lähes viikoittain nousi kuume aamulla ennen koulupäivää. Vanhemmat alkoivat epäillä koulun sisäilman olevan syynä. Kun asiaa tarkemmin selvitettiin, todettiin, että kuumeilu yleensä ajoittui niihin päiviin, jolloin oli käsitöitä. Koska kukaan muu käsityöluokassa ei oireillut, selvitettiin lisää. Selvisi, että tytön ollessa vasenkätinen muodostui neulomisohjeiden noudattaminen hänelle ylivoimaiseksi ja hän ahdistui käsityötunneista. Kun sitten opettaja ”käänsi” neuleohjeet vasenkätiseksi, oireet poistuivat.

Huutjärven uudessa koulussa on muutamalla oppilaalla ollut oireita, jotka on tulkittu sisäilmasta johtuviksi. Kunta otatti kesällä näytteitä koulun sisäilmasta. Näinä päivinä saamme analyysin tulokset, jonka jälkeen voidaan tehdä johtopäätökset ja mahdolliset toimenpidesuunnitelmat. Tämän lisäksi on vanhempainilloissa ja koteihin menneissä tiedotteissa ohjeistettu seuraamaan oireiluja ja tarvittaessa kääntymään terveydenhoitaja puoleen, jotta selviäisi, onko muutaman tunnetun tapauksen lisäksi muita, jotka oireilevat.

Tässäkin asiassa toimitaan ensin tutkimalla, ettei hutkita ennen kuin tutkitaan. Olen varma, että kukaan ei halua pyhtääläisten kärsivän huonon sisäilman takia.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Puolilta päivin mediahaastattelu. Iltapäivällä palaveri kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa. illalla kunnanhallitus.

Tiistai: Aamulla tapaaminen kotouttamiskumppanin kanssa. Tämän jälkeen kaavoituksen kuukausikokous. Iltapäivällä työkokous kuntamarkkinointi-asioista.

Keskiviikko: Asioiden valmistelua.

Torstai: Aamulla tapaaminen lentopaikan rahoitusratkaisuista. Puolilta päivin lentopaikan ympäristölupapalaveri. Iltapäivällä Carean kuntakierroksen Pyhtää-tapaaminen.

Perjantai: Aamulla kutsuntatilaisuus Pyhtäällä. Iltapäivällä tapaaminen Lassila&Tikanojan kanssa.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti