• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Rakas pääministeri

Kun astut vaativaan tehtävääsi, ehkäpä jo toukokuussa, minulla olisi sinulle pari pyyntöä. Älä keksi uusia hommia kunnille. Anna kunnille enemmän tilaa päättää, mikä sen asukkaille on hyvää. Ja anna myös asukkaille tilaa, eivät pyhtääläiset noin ylipäätään kaipaa holhoamista.

Minäpä annan esimerkin tästä holhoamisesta. Pyhtääläiset valtuutettujensa kautta tietävät alueensa ja olosuhteet oikein hyvin. Kun he sitten kaavoitusta tehdessään päättävät, minne haluavat asumista tai yritystoimintaa, joutuu ELY-keskus silloin tällöin viemään päätöksen oikeuteen. Tämä siksi, kun eduskunta on lakeja säätäessään mennyt kovin pikkutarkalle tasolle.

Jo useamman vuoden on siellä valtakunnan keskipisteessä oltu yksimielisiä siitä, että kunnille ei pidä antaa lisää tehtäviä. Ja jos annetaan, pitää antaa myös rahaa niiden toteuttamiseen. Miten on käynyt? Hyvässä tarkoituksessa pyydetään lisää erilaista raporttia ja selvitystä ja valvontaa. Ei varmaan edes ajatella, että nämä raportit ja selvitykset eivät synny itsestään, vaan ne vaativat työtä. Työ maksaa. Ei ole rahoja näihin Helsingistä näkynyt. Älä pyydä enää lisää raportteja!

Olet puhunut (kuten kaikki kollegasi) työn tuottavuuden parantamisesta valtion hommissa. Tässä olisikin töitä. Vai mitä sanot seuraavasta?

Rakensimme viime vuonna Purolan kylään uuden jalankulku- ja pyöräilytien (”kevyen liikenteen väylä”). Saimme siihen valtiolta tukea, kiitos siitä. Kun tie oli valmis, siitä järjestettiin loppukatselmus, niin kuin on työmaan valmistuttua tapana. Valtion edustajat olivat tässä mukana. Sen lisäksi ELY-keskus suoritti jälkitarkastuksen, jotta varmistettiin, että valtion rahat oikeasti oli käytetty oikein. Tämä ei kuitenkaan riittänyt, vaan kolmannen kerran tehdään selvitys rahojen käytöstä. Tällä kertaa halutaan varmistaa, että EU:n rahoja on käytetty oikeasti kevyen liikenteen väylän rakentamiseen säädösten mukaisesti.

Me täällä Pyhtäällä osaamme päättää meille läheisistä asioista. Me suomalaiset olemme tottuneet luottamaan suomalaisen sanaan. Ehdotan, että otat kunnan ja valtion välillä luottamuksen käyttöön ja kevennät turhaa valvontaa ja raportointia ja holhoamista.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Kansallinen veteraanipäivä alkaa aamulla klo 9:30 Haaviston hautausmaalla seppeleenlaskulla, minkä jälkeen seppeleenlasku Pyhtään kirkolla. Sieltä siirtyminen Heinlahden muistomerkille. Klo 14 alkaa veteraanipäivän juhla Siltakylän seurakuntatalolla (kahvit klo 13:30). TERVETULOA!

Illalla kunnanvaltuusto, jota voi seurata netin välityksellä (pyhtaa.fi).

Tiistai: Aamulla Vaalimaan ja Versson kehittämisprojektin ohjausryhmä. Iltapäivällä kaavoitustoimikunta, jonka jälkeen illaksi Kouvolaan Carean jäsenkuntien kokoukseen.

Keskiviikko: Aamupäivällä Pyhtään saaristoliikennettä koskeva suunnittelukokous.

Torstai: Aamulla Siltakylän kauppakeskittymän seurantakokous..

Perjantai: Vapunpäivä - HAUSKAA VAPPUA!

Hyvää vappuviikkoa kaikille!

Olli

Kommentit

Toivottavasti laitoit saman viestin suoraan pääministerille - olen samaa mieltä kanssasi :)