• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Pyxit

Britanniassa äänestettiin juhannuksen alla Euroopan Unionista eroamisesta. Kuten tiedämme, eroa kannattaneet voittivat. Olemme tottuneet siihen, että erilaiset yhteisöt ovat melko pysyviä rakenteita, joten brittien päätös jättää EU:n on shokeeraava. Toisaalta päätös terveellisellä tavalla kyseenalaistaa rakenteiden olemassaolon tarkoituksen.

Mitä, jos pohtisimme irtaantumisen paikkoja lähempänä meitä?

Sexit - Suomi irti. Suomi on tietysti EU:n jäsen. Meillä on ollut kuitenkin vahva yhteys Englantiin. Suomalaiset ovat jo valmiiksi oppineet englanninkielen ja kulttuurisesti olemme lähellä saarivaltakuntaa. Toisiko irtaantuminen EU:sta ja liittyminen brittiläiseen kansainyhteisöön suomalaisille parempaa elämää?

Kyxit - irti Kymenlaaksosta. Pyhtää on historiallisesti ollut rajatapaus. Olemme olleet osa niin Kymenlaakson metsäteollisuusvyöhykettä kuin Uudenmaan ruotsalaisuusaluetta. Olisiko vahvasti kasvava Uusimaa pyhtääläisten kannalta parempi maakunta kuin metsäteollisuuden rakennemuutoksen kourissa kamppaileva Kymenlaakso?

Pyxit - itsenäinen Pyhtää. Vapaavaltio Pyhtää voisi toimia kuin Kalle Isokallion kirjassa Vapaa Velkua, jossa pieni saarikunta houkutteli isojen yritysten pääkonttoreita veroeduin ja sai näin kuntalaisille hyvät palvelut nolla-kunnallisverolla.

Kaxit - Kaunissaari itsenäiseksi. Saaret ovat historiallisesti olleet hyvinkin itsenäisiä, ja edelleen omaleimainen kulttuuri on osa saarelaisuutta. Loisiko Kaunissaaren ero Pyhtäästä saarelaisille enemmän vaurautta? Ehkäpä manner pyhtääläiset voisivat tehdä tax-free-risteilyjä entiseen matkailusaareemme.

Eroasiat ovat vaikeita. Helposti asiat yksinkertaistetaan, ja vasta jälkeenpäin huomataan, että liitoissa on kysymys monisyisistä ja -ulotteisista kytköksistä. Eiköhän meidänkin ole parasta olla vaan pyhtääläisinä osa nykyrakenteita ja siirtyä nauttimaan kesästä. Minä jään tämän viikon jälkeen kesälomalle. Viikkopäiväkirja ilmestyy seuraavan kerran 8. elokuuta.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamupäivällä tapaaminen Cursorin johdon kanssa, jonka jälkeen vuosittainen kehityskeskustelu Cursorin toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan kanssa.

Tiistai: Toimistolla asioiden valmistelua.

Keskiviikko: Iltapäivällä organisaation suunnittelua kunnan johtoryhmän kanssa.

Torstai: Aamupäivä toimistolla. Iltapäivällä Haminan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kalervo Tulokkaan 70-vuotisonnittelukäynti.

Perjantai: Toimistolla työpöydän putsausta ennen kesälomaa.

 

Hyvää kesää kaikille!
Olli

Lisää uusi kommentti