• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Pyhtään Patruuna

Viime lauantaina juhlittiin Pyhtään Suuren Miehen Reino Uusitalon 70-vuotissyntymäpäiviä. Synttärisankarista kertoo paljon se, että päivän päätapahtuma oli Reiskan 200. juhlamaraton. Mielestäni tähän tiivistyy Reinosta kolme asiaa: liikunnan ilo, peräänantamattomuus ja positiivisuus.

Päivänsankari on puheissaan korostanut liikunnan merkitystä mielenrauhan tuojana. Tässä meille oiva neuvo: jos asiat sumenevat päässä ja palaset eivät tahdo loksahtaa paikoilleen, lähde lenkille. Juostessa mieli kirkastuu ja asiat saavat oikeat mittasuhteet.

Peräänantamattomuus näkyi Stockforsin pihoilla hyvin. Pari viikkoa sitten murtunut jalka ei estänyt Reinoa osallistumasta elämänsä 200:een maratoniin. Jalka kipsissä hän veti lenkin läpi käsinpoljettavalla menopelillä. Sama peräänantamattomuus on leimannut hänen uraansa yrittäjänä. Kun hän vuonna 1973 perusti Pyrollin (silloin nimellä Pyhtään Paperi Oy), hän iltaisin arkitti paperia ja päivisin möi sitä tukkuliikkeille. Sitkeällä työllä hän on saanut yrityksensä menestymään ja on laajentanut toimintaa. Nykyisin yritysrypäs työllistää yli 500 henkilöä.

Reino osaa nähdä asioissa positiivisen puolen. Siinä, missä joku olisi surkutellut 200. juhlamaratonin pieleen menoa jalkavamman vuoksi, Reino totesi saaneensa uuden näkökulman lajiin. Tämä positiivisuus näkyy myös siinä, miten Reino on osallistunut Pyhtään kehittämiseen. Stockforsin suljetun tehdasalueen pelastaminen rappiosta on valtakunnankin mitassa kulttuuriteko. Samoin vanhan perunavaraston remontointi moderniksi liikuntakeskukseksi on iso palvelus kuntalaisten liikuntamahdollisuuksien parantamiselle. Ruumiin ja sielun kulttuurin mesenaattina Reino on tuonut positiivista sykettä Pyhtäälle.

Uskallan väittää, että Reinon aikaansaannokset Pyhtään hyväksi vetävät hyvin vertoja viime vuosisadan Stockforsin patruunoille.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Iltapäivällä Ekamin rehtorin tapaaminen.

Tiistai: Aamupäivällä yritystapaaminen. Iltapäivällä Cursorin hallitus.

Keskiviikko: Aamulla Kymenlaakson valmiusryhmän kokous. Iltapäivällä/illalla kaavoitustoimikunta.

Torstai: Toimistolla asioiden valmistelua.

Perjantai: Aamulla klo 8 yrittäjäaamukahvit kunnantalolla. Kaikki pyhtääläiset yrittäjät tervetuloa!


Hyvää viikkoa kaikille! Kesä jatkuu.

Olli