• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Peruskoulu uudistumisen paineissa

Koulun uusi lukuvuosi alkaa Pyhtäällä tällä viikolla. Suomalaiset peruskoululaiset ovat olleet maailman mallioppilaita. Suomalaista peruskoulua on pidetty menestystarinana. Pisa-tulokset ovat olleet mairittelevia. Vuodesta 2006 lähtien kehitys on kuitenkin ollut Pisa-tuloksissa laskeva. Koulu tuottaa nykyisin jopa lukutaidottomuutta ja matematiikan taso on vuosi vuodelta laskenut.

Olisiko yksi peruskoulun ongelma ’samaa kaikille’? Kun kaikille opetetaan sama ja kaikilta vaaditaan sama, on se yksille liikaa - jos vaikkapa on kielellisiä vaikeuksia - ja toisilta se vaatii liian vähän. Nopeat oppijat laiskistuvat ja tottuvat saamaan kaiken helpolla. Yhteiskuntana emme menesty, jos lahjakkaat tottuvat helppoon elämään ja ajatukselliseen laiskuuteen, ja jos hitaammat oppijat ovat koko ajan itselleen liian suurten haasteiden edessä. Tämä lisäksi siten, että joillekin matematiikka on helppoa, toisille kielet ja kolmansille reaaliaineet taideaineista puhumatta.

Jyväskylän yliopiston koulutuksen tutkimuslaitoksen johtaja, professori Jouni Välijärvi on tehnyt selvityksen suomalaisesta peruskoulusta. Hän toteaa, että suomalainen peruskoulu on jäänyt ajastaan ja oppilaiden väliset erot ovat kasvaneet. Huolestuttavinta on, että nykyinen peruskoulu lisää nuorten syrjäytymisriskiä, joka aiheutuu ennen muuta puutteissa perusosaamisessa kuten lukeminen, laskeminen ja opiskelutaidot.

Varmasti koulujärjestelmämme tulisi kehittää nykyistä enemmän yksilölliseen suuntaan, jossa huomioitaisiin lasten ja nuorten erilaiset lähtökohdat oppimiselle. Suomen tulevaisuus riippuu ennen muuta osaamisesta, ja sen tasosta meidän on pidettävä kiinni.

Pyhtäällä koulumme ovat pystyneet kannustamaan lahjakkaita oppilaita uusiin haasteisiin ja tukemaan heikommin menestyviä pärjäämään koulussa ja elämässä. Tänä syksynä käynnistyy uuden opetussuunnitelman mukainen koulutyö. Toivottavasti se edelleen vahvistaa yksilöllisten erojen huomiointia oppimisessa.

 

PS. Pyhtään Harrastajateatterin Pirtua, Pirtua on riemukas ja hyvin toteutettu musiikkinäytelmä. Käykää ihmeessä katsomassa!

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamupäivällä kunnan johtoryhmä. Iltapäivällä konttorilla asioiden valmistelun merkeissä. Illalla kunnanvaltuusto.

Tiistai: Puolilta päivin viestintätiimin kokous. Iltapäivällä kehityskeskustelu.

Keskiviikko: Aamulla pelastuslaitoksen valmiusryhmä. Iltapäivällä 3D Navetta -projektin ohjausryhmä.

Torstai: Aamulla kaavoituksen kuukausikokous.

Perjantai-Lauantai: Pyhtään Saaristomarkkinat Lököressä.

 

Hyvää Pyhtää-viikkoa kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti