• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Pakolaisia Pyhtäällä

Nyt tiedämme kaikki, että pakolaisten määrä Euroopassa on tänä syksynä ylittänyt kaikki ennusteet. Syyriasta, Irakista, Somaliasta, Libyasta virtaa sadoin tuhansin Eurooppaan hakemaan turvaa sodan ja vainojen keskeltä. Turkkiin on asettunut yli kaksi miljoonaa pakolaista Syyriasta. Eurooppa on ihmeissään. Niin on myös Suomi. Kun normivuonna Suomeen on tullut 3000-4000 turvapaikanhakijaa, tänä vuonna heitä tullee 30000-35000.  Ensi vuonna saman verran. Minne kaikki tulijat majoitetaan. Suomen talvi on tappava, jos taivasalle joutuisi jäämään.

Pakolaisten saapuessa Suomeen tarvitaan heti paikka, mihin heidät voidaan majoittaa. Kun turvapaikka-anomus on käsitelty, kielteisen päätöksen saaneet poistetaan maasta. Noin kolmannes maahantulleista turvapaikanhakijoista saa myönteisen päätöksen ja heidän kohdallaan jatketaan kotouttamista Suomeen.

Maahanmuuttovirasto on pyytänyt A-klinikkasäätiötä perustamaan Pyhtäälle yksin saapuneiden alaikäisten tukiasumisyksikön 30 turvapaikahakijalle. Kyseessä on 16-17 vuotiaat nuoret. Kunta ei tässä vaiheessa osallistu yksikön toimintaan, mutta mielestäni on viisasta katsoa, voitaisiinko jonkinlaista vuorovaikutusta pakolaisten ja pyhtääläisten kanssa kehittää. Yhdessä oleminen voisi vaikkapa kehittää ymmärrystä eri kulttuureista.

Kun lukee sosiaalisessa mediassa olevia kirjoituksia ja mielipiteitä, tulee väistämättä mieleen että ymmärrystä me tarvitsemme. Me suomalaiset tarvitsemme tietoa turvapaikanhakijoiden taustoista ja tilanteista lähtömaissa. Tarvitsemme myös ymmärrystä siitä, mitä pakolaiset osaavat ja miten tätä osaamista voitaisiin hyödyntää Suomen tulevaisuudessa. Pakolaisilla taas on valtava tarve ymmärtää suomalaista kieltä ja kulttuuria ja toimintatapoja.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Puolilta päivin suunnittelupalaveri Sepran kanssa. Iltapäivällä kaavoitustoimikunta.

Tiistai: Aamulla Kymenlaakson kuntajohtajien kokous. Iltapäivällä valtuustoseminaarin valmistelua.

Keskiviikko: Aamupäivällä Keihässalmen kehittämiseen liittyvä kokous Helsingissä. Iltapäivä Kuntaliitossa.

Torstai: Aamupäivä 3D-tulostuskeskuksen ohjausryhmä.

Perjantai: Valtuustoseminaari 2016 toiminta- ja taloussuunnitelmasta.


Hyvää viikkoa kaikille!

Olli