• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Päättäjät päättäkää

Olin viime viikolla Suomen Yrittäjien kunnallisjohdon seminaarissa Kuopiossa. Siellä oli monia hyviä puheenvuoroja ja hyviä esimerkkejä onnistuneista toimista kuntien elinvoimaisuuden vahvistamiseksi.

Eräs pysähdyttävä alustus oli Matti Apusen puheenvuoro. ”Hyvä idea, mutta ei sovi meille”. Moni Suomea vaivaava asia on jo ratkaistu muualla, mutta idea tyrmätään sillä, että se ei sovi Suomelle tai omalle kunnalle.

Päättäjät jotenkin sisäsyntyisesti ajattelevat, että asioiden muuttaminen ei ole kansan mieleen. Jos he tekevät päätöksiä, pelätään että kansa rankaisee (eikä äänestä heitä enää valtaan). Kun kysytään suoraan kansalta, enemmistö ymmärtää muutosten välttämättömyyden ja perusteet uudistuksille. Kansa on entistä vähemmän kiinnostunut siitä, kuka palvelun tuottaa mutta entistä enemmän siitä, että palvelu on laadukasta ja hinnaltaan kilpailukykyistä. Ja siitä, että hän voi valita, mistä palvelunsa hankkii. Jos idea on jo kehitetty vaikkapa Hollannissa, sen ei pitäisi olla syy hylätä idea.

Nyt tarvitaan rohkeita päättäjiä, niin eduskunnassa kuin kunnissa. Sellaisia, jotka ymmärtävät talouden tarpeet ja kansalaisten halut.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä, jonka jälkeen sisäinen palaveri. Iltapäivällä yhteistyötoimikunta. Iltapäivällä tapaaminen kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa. Illalla kunnanhallitus.

Tiistai: Aamupäivällä tapaaminen Siltakylän kauppakeskuksen mahdollisen toimijan kanssa. Iltapäivällä 3D-tulostuskeskusprojektin seurantakokous, minkä jälkeen seutuvaltuusto Kotkassa.

Keskiviikko: Kymenlaakson liiton ja Kuntaliiton kuntapäivä Kotkassa.

Torstai: Helatorstai.

Perjantai: Valtuustoseminaarin valmistelua.

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli