• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Onko meillä tahtoa vaurastua?

Urho Kekkonen kirjoitti vuosikymmenet sitten kirjan, jolle hän antoi nimeksi Onko maallamme malttia vaurastua. Kymenlaaksossa voisimme kysyä, onko meillä vaurastumiseen tarpeeksi tahtoa. Jos olemme rehellisiä, ei yritystä ole viime vuosikymmeninä ollut riittävästi. Väki on vähentynyt ja johdamme täällä liian usein sellaisia tilastoja, jotka liittyvät viinaan, sairauspoissaoloihin tai kuntien velkaantumiseen.

Syykin on selvä. Metsäteollisuus toi ennen työtä kaikille ja myös muualta muuttaneille. Asioita ei juuri tarvinnut miettiä. Jos koulunkäynti ei Sunilassa huvittanut, riitti, että ilmoittautui työhönottaja Veikko Kaukiselle ja jo ylihuomenna oli tehtaalla töissä. Se maailma on mennyt. Sitä voi haikailla, mutta se ei palaa.

On ymmärrettävä, että meidän on itse tehtävä oma maakuntamme. Kukaan muu ei sitä tee. Kovin hanakasti me valitamme erilaisten valtion tukimuotojen supistuksista tai valtionosuuksien leikkauksista. Mutta Suomi, kuten lähes kaikki muutkin Euroopan maat, elää yli varojen. On edesvastuutonta painostaa valtiota toimiin, joilla velaksi eläminen vain paisuu.

Mutta yhtä asiaa valtion viranomaisilta pyytäisin. Se on yhteistyökyky ja halu. Pienessä Pyhtään kunnassakin on monia suuria projekteja meneillään. Matkailuun liittyvät Munapirtti-hanke, Sirius Sport ja Mokran talvimaa. Tuulivoiman rakentamisesta Pyhtäällä on kiinnostunut moni yhtiö. Tällaiset hankkeet eivät saisi jäädä kiinni siitä, että viranomaiset eivät ymmärrä kokonaisuuden etua. Jokainen hallinnonhaara voi halutessaan keksiä esteitä kehityshankkeille. Se ei ole edes vaikeaa. Mutta sellaisen sijasta toivoisi asennetta, jossa mietittäisiin, mitä meidän hallintomme pitää tehdä, jotta tuo ja tuo hanke toteutuu. Vastustaminen on helppoa, kehittäminen paljon vaativampaa. Mutta vain jälkimmäinen vie asioita eteenpäin. 

 

Tällä viikolla

Moni virkamies palasi tänään arkeen pitkän loman jälkeen. uutena työntekijänä olin joulujen välit töissä kadehtimassa niitä, joilla oli loma. Mutta….

Maanantaina: johtoryhmä, paljon asioita, kaavoituspalaveri ja iltapäivällä kotihoidon keskustelu.

Tiistaina: Hallintojohtajan kanssa asioita koko aamupäivä, myös ip konttorilla.

Keskiviikko. Munapirtin kehittämistä ap, ip yrittäjätapaaminen.

Torstai-perjantai: Näillä näkymillä konttorilla, mutta kyllä sinne joitakin menoja siunaantuu. En vain vielä tiedä.

 

TOIVOTAN KAIKILLE OIKEIN HYVÄÄ KULUVAA VUOTTA!