• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Nacka

Olin Pyhtään kunnanhallituksen kanssa viime viikon lopulla vierailulla ystävyyskunta Nackassa. On upeaa, että Pyhtäällä on tällainen ystävyyskunta, jota Ruotsissa pidetään monella tapaa edelläkävijänä.

Nacka on noin 100.000 asukkaan kunta Tukholman naapurina. Kunnalla on yksinkertainen visio: Avoimuus ja moninaisuus. Ajatus on, että avoimuus johtaa moninaisuuteen. Heidän arvopohjansa on "Luottamus ja kunnioitus ihmisten tietoja, omia kykyjä sekä heidän vastuunottokykyään kohtaan." Arvopohjasta heijastuu usko siihen, että ihmiset osaavat ja haluavat tehdä asioita itse, että he tekevät järkeviä päätöksiä omista tiedoistaan ja tarpeistaan lähtien. Kunta punnitsee yleisen ja yksityisen edun niissä päätöksissä, jotka koskevat kaikkia, mutta yksityisasioissa on yksityisellä kuntalaisella parhaat edellytykset päättää omista asioistaan.

Arvopohjan ansiosta Nackan kunnan keskeinen toiminnan periaate on valinnanvapaus. Kuntalaiset voivat itse valita kunnallisten palveluiden tuottajansa hyväksytyistä toimijoista. Toimijat voivat olla joko kunnan yksiköitä tai yksityisiä toimijoita. Tämä valinnanvapaus on johtanut erittäin korkeaan palvelujen laatuun ja kuntalaisten tyytyväisyyteen.

Pyhtään osalta valinnanvapaus nykyisellään toteutuu lähinnä lasten päivähoidon palvelusetelien muodossa. Kunnan koko ei mahdollista laajaa valinnanvapautta yksistään Pyhtään alueella, vaan vaihtoehtojen tarjonta vaatii suuremman alueen. Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus tulee tuomaan valinnanvapauden moniin palveluihin. Nacka on onnistuneesti luottanut ihmisten omiin kykyihin tehdä päätöksiä. En epäile, että Pyhtääläiset olisivat tässä suhteessa huonompia.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Loppupäivä asioiden valmistelua konttorilla.

Tiistai: Aamulla klo 8-9 yrittäjäaamukahvit. KAIKKI PYHTÄÄN YRITTÄJÄT TERVETULOA! Iltapäivällä kehittämisasioita (mm. sote- ja maakuntalait).

Keskiviikko: Aamupäivällä Kaakon elokuvakomission ohjausryhmä. Iltapäivällä seutuvaliokunta sekä seutuvaltuusto.

Torstai: Suomenlahden 30-miles venematkailuhankkeen ohjausryhmä Virossa.

Perjantai: Aamulla JHL:n aluepäällikön tapaaminen. Iltapäivällä vanhustenviikon juhla.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti