• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Monimutkainen tuulivoima

Eteläinen Kymenlaakso on ollut metsäteollisuuden suurkeskittymä. Meiltä meni liian kauan sen ymmärtämiseen, että yhden sektorin varaan ei seutukunnan menestystä voi laskea. Uutta on mietitty ja osin onnistuttu, osin ei.

Yksi keskeinen aluevaltaus on ollut tuulivoima. Kehitysyhtiö Cursorissa on aiheeseen panostettu ponnekkaasti. On puhuttu tuhannen uuden työpaikan luomisesta. Homma lähti lupaavasti käyntiin, kun Winwindin tehdas asettui seudulle.

Myös tuuliolosuhteet ovat hyvät, mutta suuri huoli on eri viranomaisten intressien yhteen sovittaminen. Tämän päivän Kymen Sanomat kertovat, että tuulivoimalat haittaisivat tutkien ja lentokoneiden toimintaa. Liikennepuolelta on kuultu huhuja, että myllyjä ei saisi rakentaa viittäsataa metriä lähemmäs moottoritietä.

Työ-ja elinkeinoministeri asetti Lauri Tarastin setvimään eri viranomaisten työn yhteen sovittamista. Toivottavasti ratkaisuja löytyy. Tuulivoima on tulevaisuuden asia ja siinä niin kuin melkein kaikissa muissakin asioissa nopeat syövät hitaat.

Pyhtäällä on erinomaiset tuuliolosuhteet, joten kiinnostuneita investoreita liikkuu myös meillä. Ihan suit sai sukkelaan eivät asiat kuitenkaan hoidu. Ely-keskus edellyttää, että tuulivoimaa rakennetaan erityisen kaavan turvin, vain pienimuotoinen rakentaminen voi tapahtua poikkeamisluvalla. Tämä lienee tarkoituksenmukainen tapa, kunhan vain kaavat saadaan ripeästi aikaisiksi.

Tuulivoima herättää myös tunteita, eikä mikään ihme. Sen vuoksi on hyvä, että etenemme kaavojen avulla, jolloin myös kansalaismielipide pääsee paremmin vaikuttamaan. Kunta saa yhdestä myllystä kiinteistöveroa n. 10 000 euroa.  Ihan kohtuullinen summa, mutta ei kuitenkaan niin suuri, että myllyjä voisi mihin tahansa rakentaa. Pyhtäällä on idyllisen saaristokunnan imago, jota uskon kaikkien haluavan vaalia.

 

Tällä viikolla

Maanantai: Johtoryhmä, jossa erityisesti henkilöstöraportti. Asia menee tilinpäätöksen yhteydessä myös valtuuston pohdittavaksi.

Tiistai: Aamu keskussairaalassa perusterveydenhuoltoa pohtimassa, iltapäivä työhön valmennusta.

Keskiviikko: Yrittäjätapaaminen ja ip Cursor

Torstai: Cursor ap, ip vuokra-asuntoja

Perjantai: Konttori

HUOM! Jos haluat tavata minut, älä tule yllätyskäynnille, vaikka ohjelmassa lukisi konttoripäivä. Täällä on usein kokouksia ja ohjelmaan voi tulla äkkisiltään muutoksia. Parhaiten homma hoituu kun soitat ja sovit ajan. Ajan saa myös kunnantalon keskuksesta Tiina Turalta.

 

HYVÄÄ VIIKKOA KAIKILLE!