• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

MITEN ME PÄRJÄTÄÄN TULEVAISUUDESSA?

Otsikon kysymys on ajankohtainen monella tasolla: Eurooppa, Suomi, Kymenlaakso ja Pyhtää.

Euroopasta on ennustettu muodostuvan teollisen aikakauden museo, ellei nopeasti saada suuntaa käännetyksi. Kuvaavaa on, että valtavasti kasvavien internet-markkinoiden suurimmat toimijat tulevat kaikki Euroopan ulkopuolelta. Euroopalta puuttuu muun muassa yhtenäiset internet-markkinat, mitkä pääkilpailijoilla USA:lla ja Kiinalla ovat.

Toivon todella, että uuden komission ajama 300 miljardin euron investointipaketti auttaisi Eurooppaa muuttamaan suuntaansa, eikä vain paikkaamaan korjausvelkaa.

Suomi on Euroopan kanssa samassa jamassa, mutta pahemmassa. Elimme 1990-luvun ja 2000-luvun alun Nokian kännykkämenestyksen illuusiossa luullen olevamme maailman johtava ICT-maa. Niin olimmekin, mutta emme ole enää. Harmi vain, meidän rakenteemme niin julkishallinnossa kuin elinkeinoelämässä on rakennettu tuon illuusion varaan. Jos emme saa suuntaa muutetuksi, olemme pian Kreikan kanssa samassa liigassa.

Suomen ainoa mahdollisuus on hakea paikkansa tässä maailmassa panostamalla osaamiseen ja uusien teknologioiden kehittämiseen ja käyttöönottoon. Me emme tule pärjäämään myymällä bulkkitavaraa halvemmalla kuin muut - emme pysty.

Oma kaakkoinen Suomemme on metsäteollisuuden supistusten ohella kokenut tänä vuonna toisen takaiskun - ruplan romahduksen. Venäjän varaan on rakennettu viime vuosina paljon odotuksia, niin viennin kuin turismin osalta. Suomi ei yhtäkkiä olekaan houkutteleva matkailukohde, kun hinnat ruplissa ovat nousseet lähes 50%. Sama on kohtalo suomalaisilla tuotteilla Venäjällä.

Venäjä on seutumme vieressä, ja sen mahdollisuudet on tulevaisuudessakin hyödynnettävä. Samat yleislääkkeet kuin Suomella pätevät myös seudullemme. Meidän tulee panostaa uusiin aloihin. Esimerkkeinä ovat 3D-tulostus, robotiikka, pelit, terveysteknologia ja datacenterit.

Uusien alojen lisäksi koko julkishallinnon palvelutuotanto tulee saada paljon tehokkaammaksi - nykyiseen ei vaan ole varaa. Sähköinen asiointi, kumppanuudet ja palveluprosessien kehittäminen ovat niitä ydinasioita. Rakenteet eivät tehokkuutta ratkaise, joskin voivat edesauttaa kehittämisen vauhdittamista.

Pyhtäällä olemme jo mukana monessa, niin uusien alojen luomisessa kuin palvelutuotannon kehittämisessä. Silti meilläkin on vielä paljon tehtävää.


Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Aamupäivällä maakauppojen kauppakirjojen allekirjoituksia. Iltapäivällä suunnittelupalaveri henkilöstövalmennuksesta. Illalla vuoden viimeinen kunnanvaltuusto.

Tiistai:  Aamupäivällä 3D-keskuksen suunnittelukokous. Iltapäivällä sote-palvelujen siirron ohjausryhmä.

Keskiviikko: Aamupäivä toimistolla. Iltapäivällä seutumme elinkeinoviestinnän ohjausryhmä.

Torstai: Aamupäivä toimistolla. Iltapäivällä Kouvolaan ELY-keskukseen.

Perjantai: Toimistopäivä: ’ennen joulua’ -asioiden valmistelua.


Hyvää viikkoa kaikille!

Olli