• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Mitä nuo ajattelee meistä?

Sanotaan, että suomalaisilla on ulkomaalaisia kohdatessaan tapana kysyä mielessään ”mitä nuo meistä ajattelevat.” Kyse on heikosta itsetunnosta.

Toki vaatimattomuudessa ja kainoudessa on myös hyvät puolensa. Suomalainen tunnetaan siitä, että heidän sanansa pitää, hän ei valehtele ja suomalainen työ valmistuu silloin kun se on luvattu. Vääränlaisesta, vahvasta itsetunnosta on saatu tuta viime aikoina eteläisestä Euroopasta. Kreikan pääministeri sanoi, että kreikkalaisesta ovat ylpeä kansa ja sen vuoksi heidän on vaikea niellä välttämättömät valtiontalouden leikkaukset.

Olen saanut olla töissä kunnan palveluksessa eri puolilla Suomea. Se on opettanut, kuinka eri tavalla ihmiset kuntaansa suhtautuvat. Savossa ollaan vaatimattomia, mutta se on pelkkää hämäystä. Savolainen pitää muualta tullutta helposti jymäytettävänä. Todellisuudessa hän ajattelee, että Savo on ”muailman napa” Mutta ollaan myös hieman slaaveja. Kaikkea ei oteta hirveän vakavasti. Satakunta-Hämeessä taas ollaan totisia. Kaikenlainen leikinlasku kotiseutuun liittyen on huonoa käytöstä. Päätökset tehdään vakaalla harkinnalla, muualta tulleen mielestä jopa verkkaisesti.

Eniten kehuja itselle annetaan Etelä-Pohjanmaalla. ”Hyvää on yritetty tehrä, mutta priimaa on pakannu tulemaan, ” on lakeuksilla aito asenne. Seinäjoen seutu kutsuu itseään Komiaksi, vaikka joku kaupungissa käynyt voisi esittää jonkin muunkinlaisen luonnehdinnan.

Etelä-Kymenlaaksossa on kohdattu maailman muuttuminen kovemmin kuin missään muualla Suomessa. Alue, jossa ennen oli työvoimapula, on jo pitkään ollut korkean työttömyyden seutukunta. Tämä on heijastunut myös ihmisten itsetuntoon.

Pienessä kunnassa pitää olla realisti. Kunnan ei pidä kehitellä itselleen mainesanoja, jotka eivät ole aitoja. Pyhtäällä on monta mielenkiintoista kehityshanketta. Epäonnistumisiakin tulee, eivätkä kaikki toiveet toteudu. Mutta jos omat kuntalaiset väheksyvät tai nauravat niille, jotka yrittävät, ollaan väärillä raiteilla. Positiivinen mieli ei maksa mitään, mutta on tärkeä juttu. Siitä se kunnan kehittäminen lähtee.


Tällä viikolla

Maanantaina: Johtoryhmä, Päivi Norhio esittelemässä uutta henkilöstöohjelmaa, Cursorissa tuulivoimaa, sitten yhteistyötoimikunta ja päälle kunnanhallituksen budjettikokous.

Tiistaina: Ely vieraana Mäntynimessä, illalla esitelmä Kuopiossa.

Keskiviikko: Koko päivä tärkeää matkailuhanketta.

Torstai: Vanhustenhuoltoa

Perjantai: Konttoripäivä

  

 

Kommentit

Mielestäni Pyhtää.fi-sivuilla olevat sloganit, jotka oletettavasti ovat mainosmiesten kynistä, ovat mainesanoja, joita meistä jokainen voi pyhtääläisenä elää todeksi. Niiden varaan on hyvä rakentaa vaikka mitä. Joskus ihmettelen kynäillessäni naapurikaupungin rekrytointimarkkinointia varten samanlaisia sloganeita miten vaikeata onkaan nähdä ja arvostaa sitä mitä on? Miksi ulkopuolinen näkee niin paljon paremmin olemassa olevan hyvän? Positiivista mieltä vaatii kyky kyseenalaistaa omia näkemyksiä, asenteita ja ajatuksia. Toisen housuihin hetkeksi asettuminen avartaa näkökulmia. Pyhtäällä onkin tarjolla monennäköisiä ja -kokoisia housuja, joista tarkastellen pyhtääläisyys avautuu hyvinkin rikkaana kokonaisuutena. Pitää vaan uskaltaa sukeltaa...