• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

MITÄ KUNNAN TULEE TEHDÄ?

Osallistuin viime viikolla Suomen Yrittäjien järjestämään kunnallisjohdon seminaariin Lahdessa. Kuten arvata saattaa, käytiin siellä debattia kuntauudistuksesta ja erityisesti kuntien palveluista ja sote-uudistuksesta. Raikkaina avauksina päiviltä jäi mieleen kaksi puheenvuoroa.

Ensimmäinen, Suomen Yrittäjien esille ottama näkökulma oli se, onko kunnille annettu liikaa tehtäviä valtion toimesta. Lakisääteisiä tehtäviä kun on 535 kappaletta, ja tämän päälle vielä kunnan itse kehittämät tehtävät. On siinä puuhaa. Tämän vuoksi yrittäjäjärjestö esittää, että kunnille määrättyjä tehtäviä karsittaisiin. He ovat tehneet 174 tehtävän listan, jotka voitaisiin joko lopettaa tai siirtää toisten tahojen hoidettaviksi. Varmasti tervetullut keskustelunavaus.

Toinen mieleenpainuva alustus oli Aalto-yliopiston professorin Paul Lillrankin esitys. Hän perusteli organisaatioteoreettisesti, miksi kunta on huono yksikkö tuottamaan palveluita. Hänen mielestään viranomaisvallan ja tuotannon organisaatioarkkitehtuurit eivät sovi yhteen. Tämän vuoksi kuntien tulee keskittyä viranomaistoimintaan, valvontaan ja palvelujen järjestämiseen sekä yleishyödyllisten palvelujen tuotantoon. Markkinaehtoisesti toimivat yritykset sitten pääsääntöisesti tuottaisivat palvelut kuntalaisille.

Näitä asioita on syytä kunnissa pohtia kun suunnitellaan, miten kunnat tulevaisuudessa pystyvät rahoittamaan palvelut. Palvelujen maksajia kun on jatkossa vähemmän ja palvelujen tarvitsijoita enemmän väestön ikärakenteen muutoksen vuoksi.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai:  Aamulla yritystapaaminen. Puolilta päivin matkailupalvelujen kehittämiseen liittyvä tapaaminen. Illalla kunnanhallituksen kokous.

Tiistai: Aamupäivä toimistolla, iltapäivällä vuokratalojen kauppojen viimeistely ostajan kanssa.

Keskiviikko: Vappupäivä

Torstai: Aamulla Saaristomarkkinoiden tilannekatsaus. Puolilta päivin lounastapaaminen liittyen hyvinvointipalvelujen kehittämiseen. Iltapäivällä esimieskokous.

Perjantai: Lomapäivä, jolloin osallistun valokuvataidenäyttelyn ’Kontakti 2013’ rakentamiseen Kotkan Haukkavuoren näkötornissa.

Lauantai: Sikasiisti Pyhtää –tempauspäivä klo 10-14.

 

Iloista vappua!

Olli