• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Mistä tingitään?

Viime viikon keskustelluin aihe julkisuudessa oli yhteiskuntasopimuksen kaatuminen. Vaihtoehtona yhteiskuntasopimukselle on hallitus linjannut lisäkiristykset, joita tosin vielä tullaan arvioimaan. Joka tapauksessa kiristynyt tilanne näkyy meillä kunnissa ja sitä kautta lähes jokaisen ihmisen arjessa.

Melkein kaikki meistä ymmärtävät, että emme voi elää yli varojemme velaksi, jättämällä velan maksu lastemme hoidettavaksi. Mutta kun pitäisi sopia siitä, mistä tingitään, ei yksituumaisuus enää olekaan selvää. Kuntien lakisääteisistä tehtävistä tinkiminen tuntuu olevan erityisen haastavaa. Jätämmekö lapset kouluttamatta? Hoidammeko sairaat myös tulevaisuudessa? Tarjoammeko tukea työttömälle, joka ei pärjää jokapäiväisten kulujen kanssa? Jätämmekö ikääntyneet yksin koteihinsa oman onnensa varaan?

Kun kysymyksenasettelu on yllä olevan kaltaista, emme varmasti löydä halukkuutta tinkiä palveluista. Mutta jos pohdimme, onko nykyinen tapa paras tuottaa palvelut, voi avautua uusia näkökulmia. Jos koulussa lapsille annettaisiin työvälineet ja edellytykset oppia itse, jolloin opettaja tarjoaisi tukeaan vain pulmatilanteisiin. Jos sairaat voisivatkin tehdä diagnoosin itse, ja lääkärin tehtäväksi jäisi varmistaa oikea hoito. Jos meillä olisikin perustulojärjestelmä, joka kannustaisi ottamaan vastaan työtä, vaikkapa lyhyeksi aikaa. Josko tarjoaisimme ikääntyneille ratkaisuja, joilla lapset voisivat nykyistä paremmin tukea heidän pärjäämistään.

Olen vakuuttunut, että toimintatavoissa meillä on paljon kehitettävää. Erityisesti tieto- ja viestintätekniikan mahdollisuudet palvelujen uudelleen designauksessa ovat valtavat. Ehkä suurin haaste meillä on johtajuudessa ja päätöksentekokulttuurissa; uudet mahdollisuudet pitäisi pystyä näkemään ja sitten pitäisi pystyä kokeilemaan uusia toimintatapoja ja oppia niistä. Tämä edellyttää tiettyä epävarmuuden sietokykyä.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Iltapäivällä YT-toimikunta.

Tiistai: Aamulla Hoiku Oy:n osakkeen vastaanottaminen Haminassa. Iltapäivällä teknisen tukikohdan ’läksiäiskahvit’, jonka jälkeen kuntamarkkinointikampanjan seurantakokous.

Keskiviikko-torstai: Kuntajohtajapäivät Lappeenrannassa.

Perjantai: Toimistolla asioiden valmistelua.


Hyvää viikkoa kaikille!

Olli