• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

MATKAILUKO BUSINESTA?

Meidän seudullamme on totuttu, että teollisuus on oikeaa työtä. Kun paperirulla lastataan laivaan, siinä bruttokansantuote lähtee konkreettisesti maksavalle asiakkaalle.

Maailma on muuttunut. Hissiyhtiö Kone ei olekaan enää hissivalmistaja, vaan palveluyhtiö, joka pitää hissit käyttökunnossa. Wärtsilä on siirtänyt painopisteen dieselmoottorivalmistuksesta niiden kunnossapitoon ja käyttöön. Palvelupainotteisuus näkyy siis jo perinteisillä teollisuustoimialoilla. Sivulta rynnistävät uudet palvelut kuten pelit, jotka ovat puhdasta palvelua.

Eräs perinteisistä palvelualoista on matkailu. Vaikka matkailulla on pitkät juuret, ei se mikään auringonlaskun toimiala ole. Se on yksi voimakkaimmin kasvavista aloista. Yhdysvaltain suurin vientituote on turismi. Kiinalainen keskiluokka vaurastuessaan matkailee oikein urakalla; kiinalaiset ovat maailman suurin matkailijajoukko. Suomi on onnistunut profiloimaan itsensä kiinalaisille puhtaan luonnon ja rauhan paikkana, joka on ensimmäisenä vastassa lennettäessä Eurooppaan. Venäläiset ovat taas alkaneet synkän syksyn ja talven jälkeen palata Suomeen. Keskieurooppalaiset ovat jo pysyvästi löytäneet Lapin matkailukohteet.

Ei siis ole mitään huuhaata, jos seutumme on nostanut matkailupalveluiden kehittämisen työpaikkojen synnyttämisessä ykkösasiaksi. Meillä on luontaiset edellytykset tarjota matkailijoille sitä parasta; luontoa, rauhaa, elämyksiä. Sijaintimme on erinomainen lentoaseman ja Venäjän rajan välissä. Matkailijat käyttävät rahaa myös ostoksiin. Ostosmahdollisuuksia tulee seudullemme lisää, kun suunnitelmat muuttuvat toiminnaksi.

Meidän on totuteltava siihen ajatukseen, että hotelliyöpymisen tarjoaminen on tärkeää businesta siinä missä paperirullan tekeminen.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Toinen pääsiäispäivä

Tiistai: Aamupäivällä asioiden valmistelua. Iltapäivällä yritystapaaminen. Sen jälkeen tilaisuus Versson alueen kaavoitukseen liittyen.

Keskiviikko: Aamupäivällä vesistömatkailun kehittämishankkeen kokous. Illalla Pyhtään matkailuyrittäjien ilta.

Torstai: Iltapäivällä esimiesiltapäivä.

Perjantai: Aamulla yrittäjäaamukahvit kello 8 (kaikki pyhtääläiset yrittäjät tervetuloa!). Loppupäivä konttorilla (tosin usein näihin konttoripäiviin kertyy viikon mittaan uusia tapaamisia).

Hyvää pääsiäisviikkoa kaikille!

Olli