• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Maatalousyrittäjyyttä Pyhtäällä

Olin viime viikolla Pyhtään elinkeinotoimikunnan matkassa tutustumassa pyhtääläiseen maatalousyrittäjyyteen. Kohteina olivat viljatilat sekä maidontuottajatila.

Vuoden 2012 tilastojen mukaan Pyhtäällä on 106 maatalouselinkeinoja harjoittavaa tilaa. Tässä on pitkän laskun jälkeen ollut jopa lievää kasvua 2005 jälkeen. Viljatiloja on selkeästi eniten (73 kpl), mutta kakkosena tulevat hevostilat (7 kpl).

Kaikille meille on selvää, että suomifilmeistä piirtynyt kuva maanviljelijästä ei vastaa nykypäivän todellisuutta. Maanviljelys on korkean teknologia hommaa.

Ilahduttavaa oli havaita, että maatalousyrittäjät tekevät yhteistyötä yli tilarajojen. Kun esimerkiksi kaksi tilaa tekee yhteistyötä, kumpikin tila hankkii eri kalustoa. Yhdessä sitten huolehditaan kynnöistä ja kylvöistä ja puinneista. Paitsi että tämä on investointien kannalta viisasta, vähentää se haavoittuvuutta ja riippuvuutta yhdestä ihmisestä. Monella muulla toimialalla olisi oppimista yhdessä toimimisesta.

Toinen iso havainto on se, että pelkkä viljanviljely ei elätä. Moni viljelijä tekee sivubisneksenä koneurakointia tai metsänhakkuuta. Pyhtäällä kovin harva harjoittaa maaseutumatkailua maanviljelyn sivutoimena - mahdollisuuksia tässä olisi paljon, onhan meillä esimerkiksi jokirantaa runsaasti tarjolla. Nyrkkisääntö on, että noin puolet viljelijän tuloista syntyy sivubisneksistä.

Kävimme siis myös maitotilalla Pirtnuorassa. On hämmästyttävää nähdä, miten täysin automatisoitu navetta huolehtii lehmien hyvinvoinnista ja lypsystä. 60 lypsävää eläintä kuljeskelevat navetassa omaan tahtiin lypsylle, kun siltä tuntuu. Robotti huolehtii maidon talteenotosta ja laadun analysoinnista, ja ohjaa mahdollisesti epäilyttävän maidon omaan säiliöön. Navettaa pystyy valvomaan etänä vaikkapa kännykällä.

Lähiruuan arvostus on kasvussa kautta maailman. On todella hienoa nähdä, että Pyhtäällä on vireää maatalousyrittäjyyttä. Tämä luo tulevaisuudessa hyvän pohjan lähiruuan tarjonnalle ja uusien tuotteiden ja elämysten rakentamiselle.  Maanviljely ei ole mikään auringonlaskun ala, me ihmiset tarvitsemme syötävää elääksemme (paitsi ranskalaiset, jotka elävät syödäkseen). Eikä maatalouden 12% osuus kunnan ansiotuloista mikään mitätön ole.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Loppupäivä asioiden valmistelua toimistolla.

Tiistai: Aamulla Pyhtään kunnan valmiussuunnitelman läpikäynti. Iltapäivällä Attendon seurantaryhmän kokous.

Keskiviikko: Loviisa16 ydinvoimalan pelastustoimintaharjoitus

Torstai-Perjantai: Valtuustoseminaari, jossa keskeisenä asiana ovat toiminnan painopisteet 2017.

 

Hyvää viikkoa kaikille!


Olli

Lisää uusi kommentti