• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Luottamushenkilön aika

Tämän aamun Kymen Sanomat pohdiskelee kunnallisten luottamushenkilöiden ajankäyttöä. Tärkeä asia, jota sivuttiin myös Pyhtään kunnanvaltuuston seminaarissa.

Nykyinen kunnallinen tapa kokoustaa ja pyörittää kuntaa luotiin vuosikymmeniä sitten. Tänä aikana maailma on muuttunut paljon: asiat ovat tulleet monimutkaisemmiksi ja työelämän vaativuus on kasvanut huikeasti. Ollakseen tunnollinen luottamushenkilö, aikaa tulisi käyttää asioihin perehtymiseen yhä enemmän olosuhteissa, joissa siviilityö teetättää pitkiä päiviä ja perhe-elämä asettaa omia vaatimuksiaan. Pitää kysyä, riittääkö tällä menolla kunnan luottohommiin fiksuja ihmisiä myös tulevaisuudessa?

Tavallinen lautakuntapaikka vielä hoituu. Kokouksia on korkeintaan kerran kuukaudessa ja vaikka pesti on paljon muutakin kuin kokouksissa käymistä, ei rasituksesta voi puhua. Toki joskus lautakunnatkin joutuvat tekemään vaikeita päätöksiä ja erityisesti puheenjohtajat joutuvat ahtaalle.

Poliittinen paine ja ajankäytön ongelmat kohdistuvat kunnanhallitukseen ja valtuuston johtopaikkoihin. Virkamiehenä en edes tiedä, kuinka paljon aikaa johtopaikoilla olevat ihmiset käyttävät luottamustoimiinsa. Itse vaivaan heitä aika usein, puheenjohtajia lähes päivittäin.

Nykyinen tapa kokoustaa olisi hyvä kyseenalaistaa. Yksi kokous viikossa on vielä aivan siedettävää, mutta kaksi tai kolme jo aivan liikaa, varsinkin kun nuoret ihmiset haluavat rauhoittaa illat ja viikonloput perheilleen.

Kuntauudistus tulee tavalla tai toisella. Sen jälkeen olisi hyvä pohtia, kuinka luottamushenkilöiden ajankäyttöön liittyvät kysymykset ratkaistaan. Kuntiin tarvitaan monenlaisia poliitikkoja, myös nuoria ja yksityissektorin ihmisiä. Jos luottamushenkilöiksi valikoituvat vain ne, joilla on paljon aikaa, toteutuu demokratian irvikuva.

 

Tällä viikolla

Maanantai: Johtoryhmä, iltapäivällä kaavoja ym.

Tiistai: Kouluasioita

Keskiviikko: Kymenlaakson liitto ja Cursor

Torstai: Konttorilla

Perjantai: Konttorilla

 

HYVÄÄ VIIKKOA KAIKILLE

ps

Ensi viikon olen lomalla, joten viikkopäiväkirja jää silloin kirjoittamatta.