• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Lohet ristissä

Kuten pyhtääläiset tietävät, kuntamme vaakunassa on kaksi ristikkäin olevaa punaeväistä lohta. Lohet kuvaavat kalastusta ja merenkulkua, jotka ovat olleet rannikkopitäjälle merkittäviä elinkeinoja. Vuosisatojen ajan ovat Suomenlahti ja Kymijoki olleet ruoka-aittana tarjoten kalaa pyhtääläisten pöytiin.

Kalastajat ovat tarvinneet veneitä. Veneenrakennus on ollut vilkasta pitkin Pyhtään rannikkoa ja saaria. Moni kalastaja on saanut lisätienistejä veistämällä kavereillekin veneitä.

Veneenrakennus sittemmin ammattimaistui ja Pyhtäältä matkasi puuveneitä Heinlahden Veistämöltä Yhdysvaltoja myöten. Kuuluisia olivat Hai-purjeveneet ja moottoriveneet, joita toimitettiin satoja Atlantin tuolle puolen.

Ajat ovat muuttuneet. Muoviveneiden valloitettua markkinat perinteinen puuveneveistäminen on lähes kadonnut Suomesta, niin myös Pyhtäältä. Heinlahden Veistämön menestyskonsepti Tiiskeri muuttui puisesta lasikuituvahvisteiseen muoviin, ja veistämön toiminta nyttemmin on painottunut veneilyyn liittyviin palveluihin. Toinen tunnettu venevalmistaja Keihässalmen Veneveistämö valmisti uppoumarunkoisia ja tukevia veneitä kalastajille ja armeijalle. Sila-veneet puolestaan on tarjonnut laajan valikoiman pieniä lasikuituisia soutu- ja perämoottoriveneitä mökkeilijöille ja harrastuskalastajille.

Veneiden rinnalle elinkeinona ovat tulleet erilaiset veneilyyn liittyvät palvelut. Kysyntä näille on ollut kasvussa, puhutaan sitten satama-, huolto- tai talvisäilytyspalveluista. Ihmiset mieluummin nauttivat veneilystä sen sijaan, että käyttäisivät aikaa veneiden rassaamiseen.

Kalastajan ammatti on käynyt harvinaisemmaksi Pyhtäällä. Onhan meillä toki Helsingin silakkamarkkinoilla mukana ylväs pyhtääläislaivasto, mutta suuressa mittakaavassa kalastuselinkeino tarjoaa leivän yhä harvemmille. Osasyyllinen katoon on ihmisten kulutustottumusten muuttuminen ja Norjan lohen ärhäkkä hinnoittelu, minkä vuoksi suomalaisen kalan kysyntä ja hinta on ollut alhaalla. Kirjolohen kasvatus on pystynyt vastaamaan markkinamuutokseen, myös Pyhtäällä.

Uskon, että isoista muutoksista huolimatta Pyhtään vaakunan symboloimat kalastus ja merenkulku säilyvät osana pyhtääläisyyttä. Ne vain ovat uudistuneet ja muuttaneet muotoaan.

 

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä, jossa keskitystään Kansallisen Palveluarkkitehtuuriin ja sen soveltamiseen Pyhtäällä. Iltapäivällä kehityskeskustelu.

Tiistai: Aamupäivällä radiohaastattelu Pyhtään 670-juhlavuoteen liittyen. Iltapäivällä Cursorin hallitus.

Keskiviikko: Aamulla data center -myynnin tilannepalaveri. Loppupäivä asioiden valmistelua.

Torstai: Aamulla Saaaristomrkkinoinnin suunnittelukokous. Iltapäivällä maakuntakaavan valmisteluvaiheen kuntakierros Pyhtäällä.

Perjantai: Koko päivä varattu asioiden valmisteluille.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti