• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Lentopaikka Pyhtäälle?

Mediassa on kesän aikana kerrottu selvityksistä liittyen lentopaikan perustamismahdollisuuksiin Pyhtäälle. Valotan taustaa mahdolliselle hankkeelle.

Helsinki-Malmin lehtokentän kohtalo on ehkä sinetöity. Helsingin kaupunginvaltuusto on jo kahdesti päätynyt kaavoittamaan kentän alueen asuntotuotannolle. Toki edelleen kootaan kansalaisaloitetta Malmin kentän säilyttämiseksi. Vaikka lentotoiminta Malmilla jatkuisikin, on se jo nyt ahdas. Uusia toimitiloja vaikkapa huolto- ja koulutustoimintaan ei löydy. Myös laskuvarjohyppääminen kärsii ahtaudesta niin ilmassa kuin maassa.

Tarve uuden lentopaikan perustamiselle on olemassa. Kun meillä Pyhtäällä on Suomen ainoa hyppysimulaattori Sirius Sport Resortissa, olisi luontevaa löytää paikka lähistöltä päästä oikeasti ilmaan hyppäämään. Siriuksesta Helsinki-Malmille ei ole kuin 50 minuuttia moottoritietä, joten osin voisimme Malmin ruuhkia purkaa.

Olemme ilmailualan toimijan kanssa kartoittaneet mahdollisia paikkoja lentopaikan perustamiseksi kohtuuetäisyydelle Siriuksesta. Kyse olisi nk. korpikentästä eli valvomattomasta lentopaikasta. Suomessa näitä on noin 60, pienimmät pellolle aukaistuja nurmipintaisia muutaman sadan metrin kiitoteitä. Ilmailijoiden tavoitteena olisi saada Pyhtäälle kestopäällystetty kiitotie.

Lentotoiminnasta, kuten melkein kaikesta ihmisen tekemästä toimeliaisuudesta aiheutuu vaikutuksia ympäristölle. Eniten kysymyksiä herättää luonnollisesti lentokoneiden aiheuttama ääni. Äänen vuoksi lentopaikka tulee sijoittaa siten, että nousu- ja laskulinjoilla ei ole lähellä asutusta. Sivuetäisyydenkin tulee kiitotietä asutukseen olla riittävän pitkä. Ääntä voidaan hallita sopimalla nousu- ja laskusuunnista ja kaarroksista eri aikoina päivästä. Nykyaikaiset lentokoneet ovat lisäksi merkittävästi hiljaisempia kuin edeltäjänsä.

Alustavien selvitysten perusteella näyttäisi siltä, että Pyhtäälle olisi mahdollista sijoittaa lentopaikka E18-moottoritien lähelle. Hanketta vetää ilmailualan toimijaryhmä ja suunnitelmien tarkentuessa kunnan tulee ottaa kanta roolistaan toiminnassa.

Yksi asia on varma. Pyhtäälle tarvitaan toimeliaisuutta, jotta meillä on elinvoimaa myös tulevaisuudessa.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Asioiden valmistelua konttorilla. Iltapäivällä neuvonpito päivähoitoasioista.

Tiistai: Aamulla kokous liikuntapaikasta, minkä jälkeen kaavoituksen kuukausipalaveri. Iltapäivällä tapaaminen Pro Agrian ja Cursorin edustajien kanssa. Iltapäivällä myös EKAMIN rehtorin tapaaminen.

Keskiviikko: Aamupäivällä Viherrinki-kauppiaiden syyspäivän avaus. Puolilta päivin kaavoituksen kumppanuusmallin suunnittelun loppukokous. Tämän jälkeen maakunnan rakennusperintöpalkinnon luovutustilaisuus. Iltapäivällä vielä yritysvierailu.

Torstai: Kuntamarkkinat.

Perjantai: Vuosilomapäivä.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti