• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Lapsen oikeudet esillä

Viime viikolla vietettiin lapsen oikeuksien viikkoa, joka Pyhtäällä huipentui sunnuntaina lasten oikeuksien juhlaan. Juhlan järjestelyistä vastasivat Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pyhtään osasto ja Kotipaikka Pyhtää ry, jonka lisäksi useat pyhtääläiset seurat olivat rakentaneet ohjelmaa. Kaikkiaan hieno osoitus aktiivisesta vapaaehtoistoiminnasta kunnassamme.

Lapsen oikeuksien sopimus on hyväksytty Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa vuonna 1989. Se on kaikkein laajimmin maailman valtioiden kesken vahvistettu sopimus, joka sitoo valtioita. Sopimus on verraten laaja, yli 40 artiklaa. Sen periaate on yksinkertainen: lasta tulee suojella ja lapsen etu pitää olla ensimmäisenä kaikessa lapsiin kohdistuvissa päätöksissä.

Mielestäni Pyhtään päätöksenteko on melkoisen hyvin toiminut lapsen edun mukaisesti. Ei kuitenkaan aina ole helppoa määritellä, mikä on lapsen etu. Luoko Hirvikosken pieni kyläkoulu lapselle paremmat valmiudet elämälle kuin laajan tarjooman Huutjärven koulukeskus?

Lapsen oikeuksien sopimus myös edellyttää, että lapsella on oikeus ilmaista omat mielipiteensä kaikissa itseään koskevissa asioissa ja ne on otettava huomioon lapsen iän ja kehitystason mukaan.

Tässä on pyhtääläisessä päätöksenteossa parantamisen varaa. Lapset ovat fiksuja ja osaavat ottaa kantaa heitä koskevissa päätöksissä. Meillä on nuorisovaltuusto, joka edustaa lasten ja nuorten ääntä virallisessa koneistossamme. Heitä kannattaa kuunnella.

Lapsen oikeuksien sopimus lähtee siitä, että vanhemmilla on ensisijainen ja yhteinen vastuu lapsen kasvatuksesta ja kehityksestä lapsen edun mukaisesti. Yhteiskunnan on tuettava vanhempia lasten kasvatuksessa. Tämän tulee olla juuri näin päin. Vanhemmat eivät voi ulkoistaa kasvatusvastuutaan yhteiskunnalle. Lapselle parasta on turvallinen, rakastava ja rajoja asettava koti.

Vielä lasten oikeuksien juhlasta: juhlan päätti mahtava ilotulitus Huutjärven rannalla, mikä ilahdutti suurta joukkoa pyhtääläisiä!

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Iltapäivällä rekryvalmistelua ja tapaaminen kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa. Illalla kunnanhallitus.

Tiistai: Aamupäivällä työpaja yrityksen kehittämisestä. Iltapäivällä Attendon kuukausipalaveri, jonka jälkeen neuvonpito oppilashuollon kysymyksistä. Vielä iltapäivällä Attendon seurantaryhmän kokous.

Keskiviikko: Aamulla Kymenlaakson valmius- ja turvallisuusfoorumi Kouvolassa. Iltapäivällä mediahaastattelu.

Torstai: Aamulla seudullinen kokous Kiinan mahdollisuuksien hyödyntämisessä. Tämän jälkeen tapaaminen elokuvatuottajan kanssa.

Perjantai: Aamulla Kymenlaakson kuntajohtajien kokous. Tämän jälkeen Kymenlaakson maakuntauudistuksen ohjausryhmän kokous.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti