• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Lämmintä luvassa

Ilmasto lämpiää. Sääilmiöiden ääripäät tulevat esiin yhä useammin. Joulukuu on ollut yhtä lämmin kuin juhannus. Viime päivien myrskyt ja tulvat ovat saaneet monet päivittelemään maailman menoa.

Maapallon keskilämpötila on teollistumisen alusta noussut +1,3°C, valtaosin 1980-luvun jälkeen. +2°C pidetään jo kriisinä. Jotta siihen tilaan ei jouduta, tulee tehdä radikaaleja leikkauksia hiilidioksidipäästöihin. Mikään -25% ei auta, tulee päästä käytännössä lähelle nollapäästöjä.

Kriisitietoisuus on vasta hiljattain noussut niin suureksi, että maailman suurimmat hiilidioksidipäästäjät Kiina ja USA ovat viimein tunnustaneet tilanteen ja ryhtyneet toimiin päästöjen hillitsemiseksi. Näiden toimia tarvitaankin, sillä vaikka Suomi pääsisi nolla-hiilidioksiditilanteeseen, se ei paljon maailmamittakaavassa auttaisi. Toki Suomenkin on kannettava oma kortensa kekoon.

Pyhtäällä olemme jo vuosien ajan tehneet työtä uusiutuvan energian tarjonnan ja käytön lisäämiseksi. Kaukolämpöverkostomme niin Siltakylässä kuin Kirkonkylässäkin lämpiää uusiutuvalla biohakkeella. Vesivoimaa Pyhtäällä on tuotettu vuosikymmeniä usean voimalan voimin. Tuulivoimaa ollaan parhaillaan kaavoittamassa.

Meilläkin on vielä paljon tehtävää nollapäästöihin päästäksemme niin lämmityksen, valaistuksen kuin liikenteen osalta. Onneksi tekniikka kehittyy ja saamme vaikkapa parempia led-valoja ja sähköautoja, ja näin auttaa meitä kohti nollapäästöjä.

Pariisin ilmastokokous on meneillään. Odotukset ovat korkealla tulosten suhteen. Toivotaan, että ensi viikolla meillä on tiedossa hyviä uutisia, joilla planeettamme pelastetaan.

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Iltapäivällä palaveri kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa. Illalla kunnanhallitus.

Tiistai: Aamulla Cursorin hallitus. Iltapäivällä Carean kuntakokous. Illalla yleisötilaisuus Motellinrannan kaavoituksesta.

Keskiviikko: Iltapäivällä tarkastuslautakunta, jonka jälkeen yritystapaaminen.

Torstai: Aamulla yritystapaaminen. Iltapäivällä Suomen 100-vuotisjuhlallisuuksien Pyhtään työryhmän kokous.

Perjantai: Asioiden valmistelua konttorilla.

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli