• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

KUNTAKENTÄLLÄ KUHISEE

Suomen kuntakenttä kokoontui viime viikolla Kuntamarkkinoille Helsinkiin. Olen aiemmin käynyt tapahtumassa piipahtamassa, mutta vakavammin perehdyttyäni markkinoihin ne yllättivät minut laajuudellaan; tarjolla oli seminaareja pari sataa ja näyttelyjä sekä tietenkin mahdollisuuksia keskustella lukuisten toimijoiden kanssa. Vieraita tilaisuudessa kävi noin 7000. Kunta-asiat todella kiinnostavat.

Kaksi keskustelunaihetta nousi yli muiden. Ne eivät ole yllättäviä. Ensimmäisenä oli kuntien talous. Kuten pari viikkoa sitten viikkopäiväkirjassa totesin, kuntien talous on piukalla melkeinpä läpi koko valtakunnan. Kustannukset ovat karkaamassa käsistä. Tuottavuuden kehitys on ollut vaatimatonta tai jopa olematonta. Väestön ikääntymisen myötä kasvava palvelukysyntä asettaa entistä suurempia vaatimuksia tuottavuuden parantamiselle.

Positiivista tuottavuuskehityksen kannalta oli Kuntamarkkinoilla se, että erilaisia ratkaisuja kuntien tuottavuuskehityksen vauhdittamiseksi löytyy paljon. Ratkaisuja löytyy niin prosessien uudistamisesta kuin yksittäisistä työkaluista. Meidän on kyettävä tästä tarjonnasta löytämään ne meille Pyhtäälle merkittävät asiat. Uskon, että palvelujen sähköistäminen on yksi keskeinen asia, jolla tuottavuutta ja asiakaspalvelua voidaan kunnissa parantaa.

Pyhtää ei muuten ole mitenkään sivussa talouden puristuksesta. Kustannuksemme kasvoivat viime vuonna noin 9 % ja tänä vuonna kasvu on samaa suuruusluokkaa. Tällaiseen kustannusten kasvuun ei vaan ole varaa. Tuottavuustalkoisiin meidänkin on tosissaan ryhdyttävä sen lisäksi, että teemme työtä uusien tulonlähteiden ja työpaikkojen saamiseksi kuntaamme.

Toinen iso keskustelunaihe Kuntamarkkinoilla oli tietty suuri kuntauudistus. Siitä on jo paljon sanottu eri foorumeilla. Kuntauudistuksen yhteydessä arvioidaan kuntien pakollisia  tehtäviä, joita on tunnistettu noin 500. Puolet kuntien tehtävistä on sälytetty kunnille viimeisen 20 vuoden aikana! Varmasti tullaan miettimään, olisiko osa kuntien tehtävistä viisaampaa hoitaa valtion, yritysten, vapaaehtoisjärjestöjen, ihmisten itsensä tai jonkun muun toimesta.
 

Tällä viikolla ohjelmassa

Maanantai: Aamulla johtoryhmä, sitten vieraita liittyen E18-moottoritien kaavoitukseen, tavoitekeskustelua ja illalla vielä kunnanhallitus.

Tiistai: Aamulla Kymenlaakson maakuntaliiton kunnanjohtajakokous, iltapäivällä Cursorin hallituksen kokous. Illaksi Kansallisoopperaan Helsinkiin katsomaan Karita Mattilaa.

Keskiviikko: Aamulla E18 Siltakylän liittymän asemakaavan aloitus, sitten kotihoidon kehittämiseen liittyvä keskustelu. Puolilta päivin yritystapaaminen, iltapäivällä Seutuvaltuusto. Illalla vielä Huutjärven koululle, jossa tervehdys esikoululaisille.

Torstai: Aamulla Pyhtään uudet, alkuvuonna perustetut yritykset kutsuttu kahville. Iltapäivällä ja illalla Kymenlaakson liiton kulttuurivuoden juhla.

Perjantai:  Aamulla kuukausittainen yrittäjäaamukahvitilaisuus. Iltapäivällä Vanhustenhuoltoyhdistys on kutsunut kylään.
 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Kommentit

Hei, mistä näistä yrittäjäaamukahveista saa oikein tiedon etukäteen? Olisin tulossa mutta kun aina tunnun saavan tiedon niin myöhään että olen ehtinyt jo täyttää sen päivän.