• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

KOULUTUS(KIN) SÄÄSTÖRUUVIN ALLA

Suomen eläminen yli varojensa luo säästöpaineita joka elämänalueelle. Koulutus ja yleissivistys ovat asioita, joita pidetään maamme menestyksen perusedellytyksenä, myös tulevaisuudessa. Tästä huolimatta koulutuksestakin on pakko hakea säästöjä niin valtion kuin kuntien velkaantumisen taittamiseksi.

Parhaillaan opetus- ja kulttuuriministeriö on ajamassa nk. toisen asteen opetuksen, eli lukioiden ja ammatillisen koulutuksen osalta 260 miljoonan euron säästöpakettia. Säästöpaketti heijastuu meidän seudullemme: sekä lukioiden että ammatillisen koulutuksen verkostoa pitää kehittää (tehostaa).

Ammatillisen koulutuksen osalta Kymenlaakson liitto teetti selvityksen ja kehittämisehdotuksen organisoinnista. Selvitysmiehen mukaan järkevintä olisi muodostaa yksi koulutuksen järjestäjä Kymenlaaksoon nykyisen neljän sijasta. Valtio suosii suurempia järjestäjiä ja tämän vuoksi yhdistyminen voisi olla perusteltua. Toisaalta suuruuden ekonomia ei aina toimi; meilläkin on monta esimerkkiä siitä, että siirryttäessä kunnan toiminnasta seudulliseen toimintaan kustannukset kasvavat ja palvelut etääntyvät. Ehkäpä toteutuvana ratkaisuna on Etelä-Kymenlaakson Ekamin ja Harjun maatalousoppilaitoksen yhdistäminen.

Lukioiden osalta yksi seudullinen järjestäjä Etelä-Kymenlaaksossa voisi turvata nykyisten kouluyksiköiden tulevaisuuden. Sen sijaan ammatillisen koulutuksen ja lukioiden niputtamiseen samaan organisaatioon en pidä hyvänä; molempien vahvuudet voisivat keskinkertaistua ja lopputuloksena syntyisi kompromissikoulutusta.

Kouluverkoston supistamiset aiheuttavat aina polemiikkia. Toivottavasti toisen asteen koulutuksen osalta löydämme seudullemme ratkaisun, joka turvaa opetuksen saannin - mieluiten suhteellisen lähellä oppilaita.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Sen jälkeen palaveri kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa. Iltapäivällä tapaaminen liittyen Keihässalmen kaavoitukseen. Illalla kunnanhallitus.

Tiistai:  Aamulla tapaaminen Pyhtään Mäntyrinteen kanssa. Aamupäivästä alkaen Cursorin hallitus. Iltapäivällä vielä seudun elinkeinomarkkinoinnin tapahtuma.

Keskiviikko: Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa; mm. 3D-tulostuskeskukseen liittyvä palaveri.

Torstai: Yritystapaaminen Helsingissä sekä Espoossa Aalto-yliopistossa.

Perjantai: Helsingissä Eteläisen sote-alueen kuntakokous.

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli