• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

KIRJASTON MUUTTUVA ROOLI

Viime viikolla Pyhtään kirjasto juhlisti kirjastorakennuksen 10-vuotista olemassaoloa koko viikon kestävällä tapahtumasarjalla. Kunnan päättäjät viime vuosikymmenen alussa olivat rohkeita ja investoivat näyttävään ja toimivaan kirjastorakennukseen. Rahoituksessa tärkeä osa oli sähköyhtiön osakkeiden myynnistä saaduilla rahoilla. Lopputulos investoinnista on upea ja se on tarjonnut kuntalaisillemme hienot puitteet kirjastotoiminnalle, joka muuten on kuntalaisten mielestä parhaiten hoidettu kunnan palvelu. Ei ole vähäinen kirjaston merkitys, kun ihmiset valitsevat asuinpaikkaansa.

Kirjastomme toiminnassa on ollut ilahduttavaa lainausmäärien kasvu. Puitteilla on tässä varmasti oma osuutensa, mutta erinomainen palvelu kannustaa myös kirjojen lukemiseen. Vaikka lainausmäärien kasvu on verraten pientä, on se kuitenkin vastavirtaan kulkemista valtakunnan yleisessä kehityksessä. Ihmisten vapaa-ajasta käydään kovaa kamppailua. Erityisesti sähköinen media, mukaan lukien sosiaalinen media, lohkaisee ison osan siitä ajasta, jota ennen on käytetty kirjojen lukemiseen.

Kirjoitetun sanan jakelussa on tapahtumassa valtava murros. Sanomalehdet ovat jo nyt hätää kärsimässä sähköisen jakelun vallattua uutisten välityksen. Aikakausilehdet kamppailevat nekin pienentyvien levikkien kanssa. Kirjojen sähköinen jakelu on Suomessa vielä pientä, verrattuna vaikkapa USA:han. Osuus tulee varmuudella kasvamaan lähivuosina.

Kun kirjat luetaan sähköisellä lukulaitteella, mihin tarvitaan enää kirjaston hyllyjä? Tapa sivistää kansaa muuttuu. Tietoa tulvii ihmisille niin valtavasti, että haasteena on saada käsitys oleellisesta. Kirjastolla voikin olla tehtävä auttaa asiakkaitaan informaatiolukutaidossa. Samoin kirjasto voi tutustuttaa kuntalaisia uusiin ilmiöihin, kuten teknologian hivuttautuminen ihmisten arkeen.

Pyhtään kunnanvaltuusto hyväksyi viime vuonna palvelustrategian, jossa kirjaston rooliksi määriteltiin ”Hyvän elämän portaali”. Kirjastomme onkin ottanut roolinsa hienosti vastaan, viimeisimpänä esimerkkinä kuntoiluvälinelainaus, jonka tavoitteena on antaa kuntalaisille mahdollisuus kokeilla eri kuntoilun muotoja. Taidenäyttelyt ja tapahtumat kirjastolla luovat siitä aidon kohtauspaikan pyhtääläisille. Käyttäkäämme ahkerasti kirjastomme ’pre-paid’-palveluja; mitä enemmän käytät sen enemmän hyödyt!


Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmän kanssa työterveysasiaa. Aamupäivällä tapaaminen Kotkan kanssa sote-palveluista. Iltapäivällä neuvottelu maanhankinnasta, jonka jälkeen Versson luontomatkailukohteen profiloinnin konsulttitapaaminen.


Tiistai:  Aamulla konttorilla. Puolilta päivin tuulivoimatoimijoiden tapaaminen. Myöhemmin iltapäivällä Huutjärven koulun kansainvälisen Comenius-ryhmän vierailu kunnantalolla.


Keskiviikko-Torstai: Suomen Yrittäjien kunnallisjohdon seminaari Seinäjoella.


Perjantai: Aamulla neuvottelu maanhankinnasta. Puolilta päivin Kymenlaakson ammattikorkeakoulun tapaaminen hankeselvitykseen liittyen.

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli