• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Ketään ei irtisanota

Huomenna (3.4) Ajankohtainen kakkonen taitaa lähettää jutun Pyhtään kunnan omistamien vuokra-asuntojen myynnistä. Kunnanhallituksemmehan päätti pyytää alan toimijoilta tarjousta vuokrayhtiöistämme, koska osa yhtiöistä ei selviä lainavelvoitteistaan ja kunta on joutunut avaamaan veronmaksajan kukkaroa pitääkseen yhtiöt pystyssä.

Olin itsekin ohjelmaa varten haastattelussa, mutta en tietenkään tiedä millaisena juttu tulee ulos. Eikä asia ole muutoinkaan loppusuoralla. Neuvotteluja käydään sillä aikataululla, että jos päätetään edetä, asia olisi vielä ennen kesälomia valtuustossa, jolle tällainen juttu Pyhtään säännöstön mukaan kuuluu.

Selvää on, että jonkinlainen vaikutus myynnillä vuokra-asumiseen olisi. Mutta on muistettava, että myynti on mahdollista vain asuntorahaston hyväksymälle ostajalle. Yhtä lailla on hyvä pitää mielessä, että uuden omistajan on käytettävä asuntoja huoneenvuokraustarkoitukseen. Ostajan pitää saada ARA:n lupa käyttörajoituksen poistoon. Ja ennen kaikkea yhtiö, jonka kanssa neuvottelemme vakuuttaa, että heidän omistamistaan asunnoista (1500 eri puolilla Suomea) ei koskaan ole irtisanottu ketään, joka on hoitanut velvoitteensa. Näin he lupaavat toimia myös Pyhtäällä.

 

Tällä viikolla

Maanantai: Poikkeuksellisesti ei johtoryhmää. Klo 11.00 Munapirtin tiedotustilaisuus Cursorissa, ip sosiaali-ja terveysasioita.

Tiistai: Helsingissä lähinnä elinkeinopolitiikkaa.

Keskiviikko: E-18 tien ohjausryhmä, menee melkein koko päivä.

Torstai: Konttorilla toivottavasti.

Perjantai onkin pitkä ja vapaa.

 

HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ KAIKILLE!

 

 

Kommentit

Katsoin Ajankohtaisen kakkosen. Minkä takia te ette pane niitä vuokrataloyhtiöitänne kuntoon? Tarkoitan tällä ensi sijassa yhtiöiden taloudellista tilaa. Toiminnan on tietysti katettava kulut ja lisäksi vuokrista on kerryttävä pääomaa yhtiöihin joka kattaa peruskorjaukset. Päätös myydä talot sijoittajille olisi äärimmäisen vaarallinen. Sijoittajat eivät ole tyhmiä, he ostavat vain jos hinta on liian halpa. Ja sen jälkeen nostetaan vuokrat taivaisiin, näin on käynyt kaikkialla. Kunnat ja valtio ovat erityisen kuuluisia omaisuuden myynnistä alihintaan. Muistaako joku milloin julkinen taho on tehnyt viimeksi hyvät kaupat? Minä en ainakaan muista. Lupaus "ketään ei irtisanota" on hupsu, no ei tietenkään irtisanota jos suostuu maksamaan uudet sikavuokrat, mutta näissä yksityistämisissä käykin aina niin että vuokralaiset joutuvat lähtemään koska heillä ei ole enää varaa asua taloissa. Kiinteistösijoittaja voi myös tarkoituksellisesti nostaa vuokrat pilviin, yli käyvän hinnan, saadakseen vuokralaiset irtisanoutumaan, jonka jälkeen talo voidaan myydä osakehuoneistoiksi. Viime aikoina kiinteistönpidon kustanusinflaatio on ollut huomattavaa. Kulut ovat nousseet jopa 10 % vuosittain. Jos kunnan vuokrayhtiöiden taloutta on hoidettu huolimattomasti, vuokria ei ehkä ole korotettu riittävästi ja ne ovat jääneet liikaa jälkeen kustannuksista. Oikea ratkaisu tähän ongelmaan on panna vuokrataloyhtiöiden talous kuntoon eikä myydä niitä puoli-ilmaiseksi pois. Samalla pitää käydä koko kiinteistökanta läpi tarkalla luupilla ja keskittyä erityisesti käyttöasteisiin. Jos katalogissa on joitain erityisen huonokuntoisia ja käyttöasteeltaan vajaita taloja, ne voidaan vaikka purkaa ja siirtää vuokralaiset kunnan muihin taloihin.