• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Kaupungistuminen etenee

Kautta maapallon ihmiset muuttavat kaupunkeihin. Kehitys on jatkunut pitkään, eikä loppua näy. Suomessa kaupungistuminen on useita maita hitaampaa. Helsingin seutu vetää ihmisiä, ja myös Tampere on selkeä voittaja kaupungistumiskehityksessä. Kehityksen teoreettinen päätepiste on se, kun kaikki Suomen asukkaat asuvat Helsingissä.

Onko kaupungistuminen hyvä asia ja pitääkö sitä jotenkin rajoittaa? Kaupunkeihin hakeutuu erityisesti nuoret, opiskelunsa päättäneet ihmiset. Toisaalta eläkkeelle siirtyneet arvostavat kaupungin vaivattomuutta. Nuorissa kaupungissa kiehtoo erityisesti se, että siellä tapahtuu koko ajan. Myös uudehkot nousevat ammatit hakeutuvat lähelle toisia ihmisiä; hankkeissa on helpompaa ja ideoita voidaan kehitellä vaikkapa kahvilan nurkassa. Jos kaupunkiin muuttoa jotenkin rajoitettaisiin, voitaisiin samalla estää uusien liiketoimintojen synty ja kehitys. Tämä ei ainakaan helpottaisi Suomen kilpailukykyä maailmalla.

Voiko Pyhtäällä olla tulevaisuutta kaupungistumiskehityksessä? Kyllä voi. Pyhtää on erityisesti paikka ihmisille, jotka arvostavat korkealaatuista ja väljää luonnon lähellä asumista. Nämä ihmiset eivät kuitenkaan halua tinkiä palveluista. Uskon, että Pyhtään tarjoamalle on tulevaisuudessakin kysyntää. Me pystymme yhdistämään maaseudun rauhan urbaaniin sykkeeseen, kiitos E18-moottoritien. Kehittyvät työnteon muodot etätöineen poistavat myös rajanvetoa kaupungin ja sen lähiseutujen välillä.

Pyhtää tarjoaa hyvän vaihtoehdon, mutta meidän on tarjottava selkeä profiili, jotta puhuttelemme oikein mahdollisia Pyhtäälle muuttavia.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Iltapäivällä palaveri kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa. Illalla kunnanhallitus.

Tiistai: Aamupäivällä yrittäjätapaaminen. Iltapäivällä Cursorin hallitus.

Keskiviikko: Aamupäivällä kutsuntapäivä Pyhtäällä. Iltapäivällä toimistolla.

Torstai: Aamupäivällä Kaakon elokuvakomission ohjausryhmä. Iltapäivällä toimistolla.

Perjantai: Aamupäivällä yrittäjätapaaminen. Iltapäivä toimistolla.

Lauantai: Illalla maakunnallinen yrittäjäjuhla Kotkassa.


Hyvää viikkoa kaikille!

Olli