• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Kaukaa näkee paremmin

Olin viikonlopulla turistina Pietarissa. Olen käynyt silloisessa Leningradissa turistina Neuvostoliiton aikaan, joten on kiinnostava verrata kaupungin kehitystä rappiosta loistoon.

Kun kävelee Pietarin katuja, välittyy tunne menestyvästä suurkaupungista, jolla on upea historia. Loisteliaita rakennuksia, maailman eturivin brändien kauppoja ja tyylikkäitä ihmisiä. Autokanta on parempaa kuin Helsingissä. Gazpromin hulppea 462 metriä korkea pilvenpiirtäjä rakentuu Suomenlahden rannalle.

Pietarissa lähiympäristöä tarkkailemalla ei voi tulla muuhun johtopäätökseen, kuin että Venäjällä menee hyvin.

Kuitenkin saamme kuulla uutisista Venäjän talousvaikeuksista, tuontirajoituksista, ruplan kurssin alhaisuudesta ja ihmisten ostovoiman pienentymisestä. Ristiriita median välittämän kuvan ja katukuvan välillä on räikeä. Kumpi on oikea?

Katukuvassa hämää se, että näkyvillä on sittenkin vain pieni julkisivu Venäjän todellisuudesta. Vaikka kadulla vilisee loistokkaita saksalaisautoja, keskituloinen pietarilainen saa tehdä seitsemän päivää viikossa töitä leipänsä edestä. Keskipalkka on reilut 500 euroa kuukaudessa. Laitakaupungin talot hämmästyttävät huonokuntoisuudellaan.

Ison kuvan luominen asioista ei ole helppoa. Läheltä katsoen voi nähdä vain yksityiskohtia. Jos näiden perusteella pitää piirtää iso kuva, siitä tulee kunkin yksityiskohdan katsojan näkemys. Siksi on hyvä aika-ajoin pyrkiä katsomaan asioita kauempaa. Kunta- ja yritysmaailmassa näin tehdään vaikkapa strategiatyössä. Yhden kokemus ei välttämättä ole koko kuva.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Iltapäivällä maakuntaliiton tapaaminen lentopaikan asioista. Illalla kunnanhallitus.

Tiistai: Aamupäivällä Kymenlaakson sote-kuntayhtymän perustamisen ohjausryhmä Kouvolassa. Iltapäivällä 30Miles-venematkailuhankkeen ohjausryhmä Kotkassa.

Keskiviikko: Aamulla mediahaastattelu. Iltapäivällä uuden kunnan toimiston suunnittelukokous henkilöstön kanssa.

Torstai: Asioiden valmistelua.

Perjantai: Aamupäivällä tapaaminen uusiin liikkumisratkaisuihin liittyen. Iltapäivällä asioiden valmistelua.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti