• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Kansainvälisyys rikastuttaa

Ilokseni olen seurannut Pyhtään Huutjärven koulun kansainvälistä toimintaa. Osa oppilaista on päässyt henkilökohtaisesti tutustumaan muissa maissa tapahtuvaan koulutukseen ja nuorten elämään. Koululla on säännöllisesti vieraillut pidempiaikaisesti harjoittelijoita muista maista aina Japania myöten, tuoden koululaisille tietoa omista kulttuureistaan. Tänä syksynä alkanut kielirikasteinen englanninkielinen opetus parantaa valmiuksia kansainväliseen yhteistyöhön.

Vieraiden kulttuurien ymmärtäminen on monessa mielessä tärkeää. Olemme yhä enemmän riippuvaisia toisista kansoista niin maailmankaupan kuin kulttuurin saroilla. Suomen hyvinvointiyhteiskunta on täysin riippuvainen siitä, miten tuotteemme käyvät kaupaksi maailmalla. Pariisin ilmastokokous näytti, että yhteinen tavoite pelastaa planeettamme yhdistää kansoja. Tänä vuonna laajentunut pakolaistilanne tuo uusia tarpeita ymmärtää toisiamme yli kulttuuri- ja kielimuurien. Yhteistyö vieraiden kulttuurien kanssa tuo rikkautta elämään.

Minulla on ollut onni päästä näkemään läheltä ja kohtalaisen syvällisesti vieraita kulttuureja asuessani yli kolme vuotta muualla. Myös edellisten työtehtävieni vuoksi olen päässyt tapaamaan ihmisiä niin kaukana idässä kuin lännessä, eurooppalaisten, lähi-itäläisten ja afrikkalaisten lisäksi. Eri kulttuurit ovat luoneet ihmisille erilaisia tapoja, aivan kuin eri perheissäkin on erilaisia tapoja. Oppi, minkä näiltä ajoiltani olen saanut, on se, että ihmiset ovat pohjimmiltaan samanlaisia ihonväristä tai uskonnosta riippumatta. Samanlaiset asiat viihdyttävät, surettavat ja naurattavat.

Lapsille tuo on itsestään selvää, meille aikuisille joskus vaikeaa.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Puolilta päivin suunnittelukokous Cursorin kanssa. Iltapäivällä tapaaminen data center-asioista. Illalla kunnanvaltuusto.

Tiistai: Aamupäivällä asioiden valmistelua konttorilla. Iltapäivällä seutuvaltuusto Haminassa.

Keskiviikko: Aamulla yritystapaaminen markkinointiasioissa. Muuten konttorilla.

Torstai: Aamupäivällä yritystapaaminen.

Perjantai: Aamupäivällä yritystapaaminen kunnan televiestintäratkaisuista. Iltapäivällä yritystapaaminen Kouvolassa.

Hyvää viikkoa kaikille!