• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

JULKINEN TERVEYDENHUOLTO

Lauantain Kymen Sanomissa oli Fingerporin sarjakuva julkisesta terveydenhuollosta. Ensimmäisessä kuvassa mies makaa tutkimuspöydällä vatsallaan ja lääkäri tutkii hänen peräaukkoaan. Mies toteaa, että tämän on hänen viimeinen kerta julkisessa terveydenhuollossa. Seuraava kuva antaa selityksen: tutkimuspöytä on korokkeella kaupungin torilla, joka on täynnä katselijoita ja tv-kameraa.

Minulla on ollut onni, että olen saanut olla terve. En ole käyttänyt julkisen terveydenhuollon palveluja. Viime kesänä loukkasin olkapääni ja olen syksyn aikana tutustunut julkisen terveydenhuollon prosesseihin ihan sisältäpäin. Kokemukseni on, että palvelu on asiantuntevaa ja luotettavan oloista. Ihmetyksen aihe on kuitenkin tapahtumien verkkaisuus. Kovien kipujen jälkeen varasin ensimmäisen lääkäriajan elokuun alussa 2013. Neljä kuukautta myöhemmin joulukuun alussa tapasin lääkärin, joka tutkimusten ja magneettikuvien perusteella totesi olkapään kiireesti tarvitsevan leikkausta. Leikkausajan sainkin sitten kohtalaisen ripeästi; noin puolitoista kuukautta.

Onko melkein puolen vuoden odotus tapahtumasta operointiin nopea vai hidas? Varmaan riippuu vaivasta ja sen haitasta. Pohdittavaa antaa kuitenkin vakuutusyhtiön perustama sairaala, jonka idea on saada potilas hoitoon mieluummin päivissä, kuin viikoissa, puhumattakaan kuukausista. Vakuutusyhtiön mukaan tämä on kannattavaa, sillä näin ihmiset saadaan nopeasti työkykyisiksi. Pitäisiköhän meidän sote-hallintorakenneuudistuksen sijaan alkaa pohtia sitä, miten prosessit saadaan toimiviksi, myös julkisen terveydenhuollon puolella? Sitä ennen testaan omakohtaisesti julkista terveydenhuoltoa, mutta en torilla.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai:  Aamulla kunnan johtoryhmä. Sen jälkeen kunnanhallituksen kokouslistan läpikäynti kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa. Tämän jälkeen kiinteistökaupan allekirjoitus. Puolilta päivin Ahvenkosken E18-liittymäalueen matkailupalvelukeskittymän suunnittelua. Iltapäivällä kuntaliitosselvityksen elinvoimatyöryhmän kokous. Illalla kunnanhallitus.

Tiistai:  Olkapään tähystysleikkaus. Tästä seuraa sairausloma, jonka pituus on arvioitu olevan muutamasta viikosta yli kolmeen kuukauteen.

Keskiviikko – Perjantai: Sairauslomalla

 

Hyvää arkiviikkoa kaikille!

 

Olli

Kommentit

Pikaista paranemista! Kyllähän sen maalaisjärkikin sanoo, että mitä nopeammin saadaan oikeanlainen hoito, niin sitä pienemmät kustannukset siitä yhteiskunnalle syntyy. Ihmisiä pitäisi hoitaa yksilöinä ei "tautina tai vammana". Se miten sen saa julkisella puolella toteutumaan on suuri haaste - ehkäpä askel kerrallaan. Mikään ei kuitenkaan kerralla muutu. Pyhtään terveyskeskukselle kuitenkin suuret kiitokset - täällä on aina saanut hyvää ja nopeaa palvelua. Hitaus on alkanut vasta Careaan siirtymisen jälkeen.