• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

JO RIITTÄÄ SÄÄNTELY

Kunnallisalan kehittämissäätiö (Kaks) julkisti uudenvuoden aattona tutkimuksen sääntelystä. Suomalaisten mielipide oli selvä: kolme neljästä oli sitä mieltä, että maassamme on liikaa sääntelyä. Säännöksiä, määräyksiä ja ohjeita on tarpeeseen nähden liikaa.

Sääntelyn määrä on lisääntynyt pitkällä aikavälillä voimakkaasti. Sääntely hiipii pikku hiljaa yhteiskuntaamme. Uusi sääntö tai määräys tulee useimmiten jo vanhojen sääntöjen päälle. Hyvinvointiyhteiskuntamme on jo monilla aloilla muuttunut holhousyhteiskunnaksi.

Tätäkö me kaipaamme? Emme kaipaa - tämän todistaa Kaks’in tutkimus. Siitä huolimatta uutta säädöstä pukkaa.

Itse säädösten lisäksi sääntöjen tulkinta voi olla muuttuvaa. Meillä Pyhtäällä on ollut tunnetun valmistajan tyyppihyväksyttyjä leikkivälineitä puistossa. Yht’äkkiä on tarkastajan mukaan jokin leikkiväline muuttunutkin lapsille vaaralliseksi. Uimaranta on muuttunut vaaralliseksi, koska ranta saattaa olla liukas.

Emmekö me ihmiset itse tosiaankaan osaa pitää huolta itsestämme ilman, että jokin viranomainen meitä määrää? Tutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa Suomen täysi-ikäisistä on sitä mieltä, että he osaavat pitää huolta itsestään ilman ohjausta ja määräyksiä. Erityisesti elinkeinojen harjoittamiseen (luvat), rakentamiseen, kauppojen ja ravintoloiden aukioloaikoihin ja alkoholijuomien valmistukseen ja myyntiin liittyy suomalaisten mielestä liikaa rajoituksia.

Olin joulun jälkeen Espanjassa lomalla. Minusta oli kätevää, että pystyin ostamaan ruokaviinin kaupasta muiden ruokaostosten kanssa. Tai että osa kaupoista oli vielä yömyöhään auki.

Miksi asialle ei sitten tehdä mitään? Meillä lienee semmoinen ylikorostunut turvallisuusajattelu, joka on tarttunut myös poliitikkoihin. Ehkäpä tänä keväänä valittava eduskunta ottaa sääntelyn purun tosissaan.


Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä, muuten asioiden valmistelua kunnantalolla.

Tiistai:  Iltapäivällä Cursorin hallitus.

Keskiviikko: Aamupäivällä Kymenlaakson kuntajohtajien kokous. Iltapäivällä yritystapaaminen.

Torstai: Iltapäivällä kaavoituksen työneuvottelu ELY-keskuksen kanssa.

Perjantai: Kuntalain uudistusta käsittelevä tilaisuus Vantaalla.


Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

Olli