• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Ilmasto muuttuu ja jää puuttuu

Viime vuosi oli mittaushistorian lämpimin. Samoin oli edellinen vuosi ja sitä edellinen. On kiistattomasti osoitettu, että ihmisen toiminta on johtanut ilmaston lämpenemiseen. Öljyn ja kivihiilen poltto on vapauttanut ilmaan hiilidioksidia, mikä on luonut ilmastoa lämmittävän kasvihuoneilmiön.

Ilmaston lämpenemisen voi todeta seuraamalla netissä olevia kuvia pohjoisnavan ympärillä olevan jäätikön pienenemisestä. Muutos on ollut dramaattinen. Ja kun jäätikkö sulaa, heijastuu auringon valoa vähemmän pois maasta ja lämpeneminen vain kiihtyy.

Ilmaston muutoksen huomaa helposti jokainen pyhtääläinen. Yhä harvemmassa ovat talvet, jolloin voi huoletta kulkea jäällä ja hiihtää kunnon lumilla. Luistinratojen jäädytyksen kanssa on haasteita; juuri kun on saatu radan perusta jäädytetyksi tuleekin suoja, joka vie jään mennessään. Homma on aloitettava alusta seuraavien pakkasten tullessa. Yhden kentän jäädytykseen kuluu vettä satojen eurojen arvosta. Jos jäädytys joudutaan tekemään monta kertaa, puhutaan jo tuhansien eurojen vesilaskusta kaikkien kenttien osalta. Tässä siis ilmastonmuutoksen yksi mikrokustannus.

Maailman suurimmat ilmansaastuttajat ovat USA ja Kiina. Kiina on tehnyt välttämättömyydestä hyveen ja alkanut vahvasti panostamaan clean-tech-ratkaisuihin. USA:n uusi presidentti sen sijaan ei usko ilmastonmuutokseen ja aikoo palauttaa mennen maailman kivihiililaitokset taas tuotantoon. Huoh.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Puolilta päivin Attendon kuukausikokous. Iltapäivällä palaveri kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa. Sitten strategiasen yleiskaavan työpaja. Illalla kunnanhallitus.

Tiistai: Aamulla kehityskeskustelu. Puolilta päivin kaavoituksen kuukausikokous. Iltapäivällä yrittäjätapaaminen.

Keskiviikko: Aamupäivällä aluehallintoviraston sote-tarkastus. Iltapäivällä pankin vuositapaaminen.

Torstai: Aamulla Kymenlaakson kuntajohtajien kokous, jonka jälkeen maakuntauudistuksen ohjausryhmä. Iltapäivällä Kotkan poliisitalon vihkiäistilaisuus.

Perjantai: Toistaiseksi varattu asioiden valmisteluille.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti