• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Hyvää vai huonoa sisäilmaa

Suomen pääministerin vuoden takaisesta vienninedistämismatkasta Intiaan on media toimesta nostettu melkoinen ”kohu”. Asianlaidat on tietysti tärkeä ymmärtää, mutta medialta lienee jääneet mittasuhteet tässä asiassa kansalaisille selvittämättä.

Alueellinen sanomalehti uutisoi tänään otsikolla ”Huutjärven koulusta löytyi kosteusvaurioita”. Uutinen viestitti tehdystä sisäilmaselvityksestä ja sen loppuraportista. Sinänsä uutinen ei ollut virheellinen. Sen sijaan viesti siitä, mikä on koulun tilanne sisäilman suhteen, meni kokolailla pieleen. Huutjärven koulu todettiin tutkimuksessa sisäilmaltaan hyväksi ja haihtuvat orgaaniset kaasut (VOC) olivat aivan tavanomaisella tasolla. Vain osassa liikuntasalin pukuhuoneista ja suihkutiloista havaittiin lattian pinnoitusmateriaalissa rakennusaikaisia kosteusvaurioita sen jälkeen, kun pintamateriaali oli leikattu auki. Samoin suuren liikuntasalin muutamassa telinekuopassa oli siivousveden aiheuttamaa kosteutta.

Tilanne Huutjärven koulun sisäilman ja kosteusasioiden kannalta todettiin siis tutkimuksessa hyväksi. Muutamat vähäiset ongelmakohdat oli päätetty varmuuden vuoksi korjata koulun kesätauolla.

Viestintä on vaikeaa. Sen, mitä kerrotaan, on oltava totta (ainakin me Suomessa olemme tottuneet tähän). Tärkeää voi olla myös se, mitä ei kerrota. Tässä lehtiartikkelin tapauksessa merkittävämpi uutinen olisi ollut se, että Huutjärven koulun sisäilma on hyvää. Nyt tämän positiivisen ydinviestin kannalta pieni sivujuonne nousi päällimmäiseksi uutiseksi. Mittasuhteet eivät tulleet selväksi.

Koetetaan ottaa opiksemme.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Puolilta päivin kokous Kaunissaaren sataman kehittämisestä. Illalla kaavoitustoimikunta.

Tiistai: Aamupäivällä rekrytointihaastatteluja. Iltapäivällä valmistelua toimistolla.

Keskiviikko: Aamupäivällä Motellinrannan kehittämiseen liittyvä kokous. Iltapäivällä mm. Suomi100/Pyhtää670-juhlavuoden vamisteluasioita.

Torstai: Iltapäivällä ICT Kymin seurantakokous.

Perjantai: Kunnan johtoryhmän suunnittelupäivä.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti