• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ

Huomenna saamme jäälleen viettää itsenäisyyspäivää. Myrskyävässä maailmassa itsenäisyyden arvo nousee vuosi vuodelta. Monet kansakunnat haaveilevat omasta maasta, jossa saisi vapaasti käydä vaalit. Meille sellainen saattaa tuntua itsestään selvyydeltä. Mutta pitää muistaa, että maailma on täynnä maita, joissa demokratia ja ihmisoikeudet ovat vain kaukainen haave. Liian usein haave, joka näyttää vuosi vuodelta pikemminkin etääntyvän kuin lähentyvän. Arabimaat ovat kevään aikana irrottautuneet diktatuurista, mutta uudet demokratiaa uhkaavat ilmiöt ovat jo putkahtaneet esiin.

Itsenäisyyden tavoittelu vaatii rohkeutta ja yhteistä tahtoa. Rohkeutta oli, kun senaatti P.E. Svinhufvudin johdolla 4.12.1917 antoi eduskunnalle tiedonannon itsenäisyydestä. Samaa rohkeutta ja yhteistä tahtoa osoittivat Suomen naiset ja miehet käydessään kooltaan ylivoimaista vihollista Neuvostoliittoa vastaan viime sodassa.

2010-luvulla vaaditaan taas rohkeutta ja yhteistä tahoa, mutta toisenlaisissa asioissa kuin vuosikymmenet sitten. Tätä kirjoitettaessa koko euroalue horjuu. Euron ja Euroopan pelastaminen vaatii kykyä tehdä vaikeita päätöksiä. Elämme aikaa, jolloin on helppo heiluttaa populismin helistintä. Uskotella ihmisille, että voisimme olla Euroopassa eristäytynyt linnake, johon paha maailma ei ulotu. Mutta niin ei asia ole. Me olemme osa globalisoituvaa maailmaa, halusimme tai emme. Sen vuoksi meidän tulee kansakuntana kantaa vastuumme.

Itsenäisyyden eräs tärkeä asia on ihmisten arkipäivä. Demokratia ja ihmisoikeudet ovat vaalittavia arvokkaita asioita, mutta niillä ei ole merkitystä, jos ihmisten tavallinen elämä ei toimi. Tulevien vuosien suurin kysymys on syrjäytymisen ehkäiseminen. Meidän pitää tehdä toimia joilla, torjutaan koulukiusaamista, nuorten putoamista kelkasta, keski-ikäisten alkoholisoitumista ja vanhusten yksinäisyyttä. Tarvitaan yhteiskunnallisia päätöksiä, mutta myös arjen välittämistä. Ketään ei saa jättää yksin.

Ilolla olen pannut merkille yhteisöllisyyden kasvun Pyhtäällä. Huolenpito kanssaihmisistä on parasta työtä itsenäisyyden puolesta.

Toivotan kaikille riemukasta itsenäisyyspäivää!


Tällä viikolla

Tämä viikko on työviikkona torso. Maanantaina ja keskiviikkona olen konttorilla. Valmisteilla on vuoden viimeisen kunnanhallituksen asioita. Onneksi listalle voi laittaa juttuja, joiden uskoo vievän kuntaa eteenpäin. Niin säilyy myös oma työmotivaatio.

Torstaina ja perjantaina ovat vuoden ensimmäiset lomapäivät, mutta maanantaina työt kutsuvat taas.