• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

HALLINTOHIMMELEITÄ VAI VERKOSTOITUMISTA

Kuntauudistuksen yksi suosikkitermi on ollut ”hallintohimmeli”. Tällä tarkoitetaan kuntien välisten yhteistyöelinten järjestelmää. Yksinkertaistaen sanalla on haluttu viestiä sitä, että kuntien keskinäinen yhteistyö on huonompi vaihtoehto, kuin ison kunnan yksinään tekemä työ.

Yritysmaailmassa suuntaus on viimeisten parinkymmenen vuoden aikana ollut syventää oman yrityksen erikoistumista, siis keskittyä omaan ydinosaamiseen, ja tehdä oman ydinalueensa ulkopuoliset tehtävät muiden yritysten toimesta. Ilmiötä voidaan kutsua verkostotaloudeksi. Moni yritys onkin tehnyt sopimuksen toisten firmojen kanssa siivouksesta, henkilöstöruokailusta, palkkahallinnosta, kirjanpidosta, kuljetuksista, jopa markkinoinnista ja tuotekehityksestä. Verkostoitumisen etu on ollut se, että kun jokainen verkostossa toimiva yritys pystyy panostamaan oman ydintoimintansa kehittämiseen, pystyy yritys ja samalla koko verkosto parantamaan tuottavuutta.

Voisiko verkostoyhteistyö toimia kunta-alalla? Mielestäni ehdottomasti. Olen pari viikkoa sitten kirjoittanut tuottavuuden heikosta kehittymisestä kunta-alalla. Järkevällä yhteistyöllä toisten kuntien ja yritysten kanssa kunta voi saada palvelunsa tehokkaammin ja laadukkaammin tuotetuksi niin, että kaikki (mukaan lukien asiakas) voittavat.

Asia, joka yritysmaailmassa on itsestään selvyys mutta jossa meillä kunnissa on vielä oppimista on palvelutasosopimukset tuottajien välillä. Palvelutasosopimuksella sovitaan nimensä mukaisesti, minkä laatutason palvelua ostetaan ja myydään, ja mitä tapahtuu jos laatutaso ei ole hyväksytyissä rajoissa.

Onko pyhtääläisen kannalta sitten väliä, kuka kunnan järjestämän palvelun tuottaa? Tärkeintä lienee, että tarjottava palvelu on hyvää ja ystävällistä ja usein henkilökohtaista siten, että tuttu henkilö on palvelua tuottamassa. Olkoon sitten palvelun tuottajana Pyhtään kunta tai joku yhteistyökumppani. Näin ainakin minä uskon.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai:  Aamulla kunnan johtoryhmä, sitten kokousvalmistelua kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa ja vielä viestintätiimi puolilta päivin. Iltapäivällä kunnan intranetin suunnittelukokous ja illalla kunnanhallituksen kokous.

Tiistai: Aamupäivällä seutuvaliokunta, iltapäivällä Pyhtään yritystonttimarkkinoinnin suunnittelua.

Keskiviikko: Aamulla median edustajan tapaaminen, puolilta päivin veteraanipäivän suunnittelua, iltapäivällä Versön matkailukohteen suunnittelukokous.

Torstai: Maakuntakaavoitukseen liittyvä tilaisuus.

Perjantai: Toimistopäivä.

 

Hyvää hiihtolomaviikkoa kaikille!