• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Haasteellinen sosiaalityö

Olemme saaneet mediasta lukea haasteista liittyen sosiaalityöhön, erityisesti lastensuojelun alueella. Kunnat taiteilevat niukkojen resurssien ja palveluvaatimusten välillä. ”Niukat resurssit” tässä tarkoittavat sitä, että alan osaajista on koko valtakunnassa pulaa. Palveluvaatimukset puolestaan on kirjoitettu lakiin. Kysymyksessä on oleellinen osa niin kutsutun pohjoismaisen hyvinvointivaltion palvelurepertuaarissa.

Näyttää siltä että sosiaalipalvelujen kysyntä on kasvussa. Varsinkin lasten ja lapsiperheiden tilanteita ympäri Suomea tulee koko ajan enemmän. Olen pohtinut sitä, mistä kehitys mahtaa johtua.

Sosiaalityö on yhteiskunnan yhteisvastuuta heikoimmassa tilanteessa oleville. Suomessa ei kaveria jätetä. Olisiko kuitenkin käynyt niin, että yhä helpommin ulkoistetaan oma vastuu yhteiskunnalle?

Ymmärrän yksinhuoltajaisän tai -äidin tuskan, jos lapsi ei sopeudu perheen tai yhteiskunnan normeihin. Takavuosina puhuttiin tottelemattomuudesta. Nykyisin ymmärretään, että taustalla voi olla sairaus tai kehityshäiriö. Kun vanhemmat uupuvat, on kunnan sosiaalityö auttamassa. Pitääkö jossakin olla auttamisen raja, vai tuleeko yhteiskunnan taholta olla avoin piikki kaikille toiveille? Missä kulkee ihmisten oman vastuun raja?

Silloin, kun resursseja on rajattomasti käytössä, eivät edellä olevat kysymykset ole niin suuria. Mutta kun ollaan tilanteessa, missä valtio velkaantuu miljardikaupalla joka vuosi (mikä heijastuu suoraan kuntien saamaan rahoitukseen), on mielestäni pohdittava rajanvetoa siitä, millaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan meillä on varaa. Ihan varmaa on se, että yksilön vastuun on tulevaisuudessa oltava nykyistä suurempi. Nimittäin työssä käyvän väestön määrä laskee koko ajan, mikä tarkoittaa maksajien määrän pienenemistä.

Pyhtään kuntastrategiassa on korostettu yksilön vastuuta. Palvelujen on tuettava tätä tavoitetta.

                                   

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla johtoryhmän palvelustrategiapohjustus, jonka jälkeen valtuustoseminaarivalmistelua. Iltapäivällä tapaaminen kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa. Illalla kunnanhallitus.

Tiistai: Valtuustoseminaarin valmistelua. Iltapäivällä Cursorin hallitus.

Keskiviikko: Aamupäivällä neuvottelu Attendon kanssa. Iltyapäivällä Attendon kuukausikokous ja Attendon yhteistyöryhmän kokous. Illalla kaavoitustoimikunta.

Torstai: Valtuustoseminaari.

Perjantai: Asioiden valmistelua toimistolla.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti