• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Edelläkävijä

Viime viikon keskiviikkona Valtionvarainministeriö järjesti Tulevaisuuden kunta -tilaisuuden, jossa käynnistettiin työ kuntien roolista itsehallintoalueuudistuksen jälkeen. Ei ole itsestään selvää, millainen uusi kunta on. Melko yhtenäinen on näkemys, että kunnan tulee olla paikallisyhteisö, jonka tehtävänä on vaalia alueensa elinvoimaa. Eräs visio oli, että tulevaisuuden kunta ei itse tuota palveluita vaan hankkii ne kuntalaisille; kunta on ostaja.

Pyhtää oli samana päivänä Ylen ykkösuutisena. Yle oli selvittänyt kuntien ulkoistuksia ja arvellut Pyhtään olevan Suomen ulkoistetuin kunta, koska se hankkii noin 70% palveluistaan muilta toimijoilta. Pyhtää on siis edelläkävijä tulevaisuuden kunnan toteutuksessa.

Pyhtäällä ulkoistaminen ei ole ideologinen asia. Ensisijaisena vaikuttimena on pyhtääläisen etu. Tavoitteena on varmistaa laadukkaat palvelut pyhtääläisille kohtuuhintaan. Jos vaikka yritys pystyy parempaan laatuun halvemmalla kuin kunta itse, on ihan viisasta järjestää palvelu yrityksen kanssa.

Ylen jutussa haastateltiin kuntalaisia. Jotkut pyhtääläiset epäilevät, että ulkoistus ei tuo kustannussäästöjä. Tässä kunnan tiedotus ei ole toiminut riittävän hyvin. Kun kunnan lautakunnat tekevät ulkoistuksen hankintapäätökset, on tietenkin selvitetty nykyiset kustannukset, oman toiminnan kehittämismahdollisuudet sekä ulkoistuksen kustannukset. Esimerkiksi teknisten palvelujen osalta kuntalaiset säästävät 23% verrattuna omaan tuotantoon. Sosiaali-. ja terveyspalveluissa on kustannusten nousu aluksi jäädytetty ja myöhemminkin on asetettu katto kustannusten nousulle. Molemmissa tapauksissa kustannukset olivat päätöksenteossa kakkostilalla, ykkösenä oli palvelun sisältö ja laatu. Teknisen puolen osalta saimme ulkoistuksen myötä lisää resursseja mm. rakennusvalvonnan palveluihin, minkä lisäksi ulkoistuskumppani tuottaa useita palveluita, joita emme aiemmin olleet tehneet lainkaan. Sote-puolella terveysaseman aukioloaikoja jatkettiin arki-iltoihin ja sinne saatiin erikoislääkäripalveluja.

Lisäpalveluista huolimatta siis myös kustannussäästöjä syntyy. Aika hyvä yhtälö pyhtääläisille.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Illalla kunnanvaltuusto ja kunnanhallitus.

Tiistai: Aamulla kehityskeskustelu. Iltapäivällä kehityskeskustelu.

Keskiviikko: Aamulla kehityskeskustelu. Iltapäivällä yritystapaaminen Helsingissä.

Torstai: Aamulla Kymenlaakson kuntajohtajien tapaaminen. Iltapäivällä Cursorin strategiapäivä.

Perjantai: Asioiden valmistelua koko päivä.