• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

CAMBRIDGE - PYHTÄÄ

Pääsin viime viikolla katsomaan ’kulissien takaa’, mikä on nk. Cambridge-ilmiön salaisuus. Tällä ilmiöllä muun muassa tarkoitetaan kurjistuvan seudun muuttamista huikeaksi menestystarinaksi. Cambridgessa Englannissa näin on tapahtunut.

Heti alkuun on todettava, että lähtökohdat Cambridgen seudun ja meidän seutumme välillä ovat erilaiset. Meillä ei ole erästä maailman arvostetuinta yliopistoa tuossa nurkalla.

Cambridgeshire-maakunnassa oli muutama kymmenen vuotta sitten huono tilanne: talous sakkasi ja työttömyys kasvoi, eikä parempaa ollut näköpiirissä. Yliopiston korkeatasoinen akateemisuus ei säteillyt hyvää ympäröivään yhteiskuntaan. Asiaan päätettiin tarttua. Haluttiin panostaa uusiin yrityksiin sekä houkutella seudulle erityisesti kansainvälisiä yrityksiä. Tänään maakunta on yksi Englannin menestyneimpiä.

Me Suomessa olemme tottuneet siihen, että muutoksia tehdessämme asetamme tavoitteet, teemme suunnitelmat ja sitten lähdemme toteuttamaan näitä. Seuraamme toteutusta ja teemme korjaavia toimia jos suunniteltu suunta uhkaa muuttua.

Cambridgessä uusien yritysten osalta ei toimita näin. Siellä annetaan suurelle määrälle ideoita mahdollisuus lähteä kehittämään ideasta liiketoimintaa. Tässä tärkein asia on, että eri taidoilla ja kokemuksilla varustetut IHMISET KOHTAAVAT. Näistä kohtaamisista syntyy jotakin, joskus menestyksekäs yritys joka työllistää muita ihmisiä.

Cambridgessä on luotu erilaisia mahdollisuuksia kohtaamisiin. Siellä on lukuisia tiloja, joissa ihmiset voivat viettää aikaa, vaihtaa ajatuksia ja kehittää liikeideaansa. Siellä on myös rahoitusta ja osaamista tarjolla yrityksille, joiden liikeidea on ehtinyt jo vähän pidemmälle.

Miten me voimme hyödyntää Cambridgen mallia oman seutumme ja Pyhtään kehittämiseksi? Tarvitsemme tiloja, joissa ideat voivat syntyä ja kehittyä. Tarvitsemme korkeakouluyhteistyötä alkavien yrittäjien kanssa. Ja tarvitsemme rahoitusta, jolla homma saadaan käyntiin.

Pyhtään kannalta luonnosteltu 3D-tulostuksen ympärille rakentuva keskus voisi olla Cambridgen mallin pyhtääläinen sovellutus. Ainakin Cambridgessä pitivät sitä hyvänä juttuna; kyselivät jopa pääsyä mukaan hankkeeseen.

 


Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Vapaapäivä

Tiistai:  Koko päivä tapaaminen mahdollisen Versson operaattorin kanssa

Keskiviikko: Aamulla yrittäjätapaaminen, minkä jälkeen palaveri henkilöstövalmentajan kanssa.  Iltapäivällä esimieskokouksen valmistelua.

Torstai: Aamulla suunnittelukokous markkinointiviestintäyhtiön kanssa. Iltapäivällä esimieskokous.

Perjantai: Aamulla kehityskeskustelu, samoin iltapäivällä.

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli