• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Budjettia pukkaa

Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen. Haaste konkretisoituu näinä päivinä, kun pitää ennustaa ensi vuoden talouden tilanne. Pyhtään kunnan menot on saatu kohtuullisen hyvin hallintaan; menojen kasvu on maltillista ja melko hyvin ennakoitavaa. Tulopuoli on sitten toinen juttu.

Suurin kunnan tuloerä on verotulot. Ensi vuoden osalta kunnallisveron arviointi on tavanomaista haastavampaa. Pitkäaikaistyöttömyys on suuri, mutta onneksi työttömyyden kasvu on nyt syksyn aikana taittunut ja kääntynyt jopa laskuun. Kilpailukykysopimuksen vuoksi veroja kertyy vähemmän. Kuntamme asukasluku tullee hieman kasvamaan tänä vuonna, mikä on kunnan budjetin kannalta positiivinen asia.

Toiseksi suurin tuloerä Pyhtäällä on valtionosuudet, eli valtion korvaus kunnille määrätyistä tehtävistä. Ne ovat vuosi vuodelta pienentyneet. Yhteensä tämä vuosikymmenen pienennykset vastaavat noin kahden kuntaveroprosentin suuruutta. Ei siis mikään pikku leikkaus samaan aikaan, kun kuntien tehtävät ovat vain lisääntyneet. Leikkaukset ovat sinänsä ymmärrettäviä valtion velkaantuminen huomioiden. Paine kuntaverojen korotuksella on vain kasvanut.

Kolmantena tuloeränä kannattaa mainita asiakasmaksut ja myyntitulot. Ensimmäisten osalta ei merkittävää muutosta ylöspäin ole, mutta jälkimmäiset näyttäisivät kehittyvät kuluvan vuoden kanssa samalla linjalla. Omakotitontit ovat käyneet hyvin kaupaksi!

Ennustamisen tuskasta huolimatta näyttäisi siltä, että pärjäisimme vuodesta 2017 erittäin maltillisella veronkorotuksella tai jopa entisellä verotasolla. Viimeinen sana veroista on kunnanvaltuustolla, joka kokoontuu 7.11.2016.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Puolilta päivin seutuvaliokunta. Iltapäivällä sisäinen suunnittelupalaveri, jonka jälkeen tapaaminen kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa. Illalla kunnanhallitus.

Tiistai-Perjantai: Vuosilomalla 1.-10.11.2016.

 

Seuraavan kerran kirjoitan viikkopäiväkirjaa 14.11.2016

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti