• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Budjetin vääntämisen tuskaa

Syksy on paitsi hienoa ruskaa myös budjetin vääntämisen tuskaa. Jokavuotinen ilmiö: toiveet ovat suuremmat kuin mahdollisuudet. Joudutaan tasapainottamaan, eli käytännössä pienentämään toiveita. Joskus myös arvioidaan mahdollisuuksia ylöspäin, mikäli näkemykset tuloista ovat olleet liian pessimistisiä.

Tänä vuonna meillä on poikkeuksellinen tilanne. Kuluvan vuoden (2018) verotulokertymä tulee olemaan noin miljoona euroa pienempi, kuin edellisenä vuonna (miljoona euroa muuten vastaa noin yhtä kunnallisveroprosenttia). Ennusteet ensi vuodelle lupaavat selvästi parempaa verotulojen kertymää. Kysymys on siitä, uskotaanko ennusteisiin. Jos arvioidaan kunnan tulot maltillisesti, joudutaan tarkastelemaan menoja tiukemmin. Silloin on kyse palvelutasoista ja niiden karsimisesta.

Olemme viime vuosina tehneet isoja rakenteellisia ratkaisuja, joilla olemme saaneet kunnan menot kuriin kuitenkin ylläpitämällä hyvää palvelutasoa. Suurin näistä on sosiaali- ja terveyspalveluiden kumppanuus Attendon kanssa. Kuvaavaa on, että vielä tänä vuonna (2018) Attendolle maksettava hinta on pienempi kuin vastaavan oman tuotannon kustannus vuonna 2014. Hyvä diili kuntalaisille.

Myös teknisten palvelujen tuotanto Lassila & Tikanojan toimesta on selvästi edullisempi, kuin oma tuotanto aikanaan.

Näiden rakenteellisten muutosten ongelma on se, että emme lyhyellä aikajänteellä pysty palveluista säästämään, koska sopimuksemme rajoittaa leikkaamista palveluista. Eikä se olisi pyhtääläisten saamien palvelujen kannalta hyvä asia.

Investointien toivelista on noin kymmenkertainen realistisiin investointimahdollisuuksiin verrattuna. Tässä on puntaroitavaa, mitkä koetaan kunnan tulevaisuuden kannalta välttämättömiksi.

Tällä viikolla pohdimme kunnanvaltuutettujen kanssa valtuustoseminaarissa, miten tasapainoitamme ensi vuoden talouden. Siinä on budjetin vääntämisen tuskaa.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Sen jälkeen sisäinen palaveri arvonlisäverokäsittelyistä investoinneissa. Iltapäivällä yhteydenottoja yrityskumppaneihin. Iltapäivällä vielä palaveri kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa. Illalla kunnanhallitus.

Tiistai: Aamupäivällä Kymenlaakson sote-kuntayhtymän perustamisen ohjausryhmä Haminassa. Iltapäivä konttorilla.

Keskiviikko: Asioiden valmistelua. Valtuustoseminaarin hiomista.

Torstai: Valtuustoseminaari, jossa linjataan 2019 toimintaa ja taloutta.

Perjantai: Asioiden valmistelua.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti